Qlikview en basit tanımıyla raporlama ve analiz aracıdır. 1993 yılında İsveç’te kurulmuştur. Veriyi dönüştürmede ve bu veriden bilgiye ulaşmada en esnek iş zekası araçlarından biridir. Günümüzde dünya üzerinde 83 ülkede 24.000’den fazla kuruluş qlikviw kullanarak verilerini analiz etmektedir.
Qlikview kurumların veri tabanlarına bağlanarak (OLEDB ya da ODBC ) veri tabanlarındaki bilgiyi kendi belleğine almaktadır. Ayrıca farklı bilgi kaynaklarından datalara ulaşıp kendi belleğine alabilmektedir. Örneğin Access, Excel, SQL Server, Oracle, Teradata vb. farklı dış bilgi kaynaklarına ya da csv, txt, xml, html, vb. formatındaki verileri kolaylıkla ulaşıp, kendi belleğine alabilmektedir. Kısacası hem kurum içi verilere hem de kurumun dışındaki verilere aynı anda ulaşıp bu datayı birleştirebilmektedir.
Veritabanından geleneksel yöntemler ile bir rapor aldığımızı düşünelim. Örneğin yıllara göre satışlar, bayilere göre satışlar, bölgelere göre satışlar, yaş grubuna göre satışlar vs. farklı niteliklere göre analizler talep edildiğinde her defasında veri tabanından bu farklı niteliklere göre milyonlarca kaydın arasından bilginin çekilmesi, okunması ve raporunun hazırlanması oldukça uzun zaman alabilir. Bu yüzden OLAP (Online Analytical Processing.) küplerinden faydalanılmaktadır.
Qlikview “in memory” teknolojisine sahiptir. Bu teknoloji ile Qlikview!in en önemli özelliği olan hızı ön plana çıkmaktadır. Bu tekneloji ile Qlikview disklerde yer alan tüm bilgiyi okur, sıkıştırır ve belleğe almaktadır. Böylece bilgiye hızlıca ulaşılması ve analiz edilebilmektedir.
Qlikview bilgiyi belleğe aldığında artık bilgiye tamamen bellekten ulaşmakta, küplere ihtiyaç duymamaktadır. 64 bitlik bir işletim sisteminde sıkıştırma yöntemi ve in memoriy tekniği ile oldukça verimli kullanılmaktadır.
Qlikview yukarıda da belirtiiğimiz gibi OLEDB ya da ODBC ile farklı veri kaynaklarından veriyi kendi ortamına almakta, kendi fonksiyonları ile verileri bir ETL sürecine sokarak dönüştürebilmektedir. Qlişkview ortamına alınan veriler sıkıştırıldıktan sonra Qlikview’in patentli bir teknolojisi olan Association Motoru ile özel bir yapıya dönüştürülmektedir. Association Database ya da Associative Analysis sayesinde hem implementasyon süreci oldukça hızlı bir duruma gelmekte, hem de işaretle ve tıkla yaklaşımıyla sorgulama, raporlama ve analizler yapılabilmektedir.
Qlikview ETL, Dashboard yönetimi, Sorgulama, Raporlama ve Çok boyutlu analizleri tek bir modülde kullanıcılara sağlamaktadır. Böylece hem uygulama geliştirme hem de öğrenme süreçlerini oldukça hızlandırmaktadır
Qlikview’a hangi verilere nasıl ulaşılacağı, veriler arasındaki ilişkilerin nasıl olduğu, verilerin hangi zaman aralığında nereden alınacağı bilgileri tanımlanmaktadır. Bun tanımlama bir kez yapılır. Qlikview, ortamına alınan verileri kullanıcının raporlama ve analiz yapabileceği bir duruma getirmektedir. Kullanıcının hazırlamış olduğu tablolar, grafikler güncelleme yapıldıkça değişmektedir.
Qlikview deneme sürümünü www.qlikview.com sitesine üye olarak free downloads bölümünde bilgisayarınızın teknik özelliklerine göre (32 bit ya da 64 bit) indirebilirsiniz. Şuanda en güncel versiyonu v11’dir.
Ali Tosun
Latest posts by Ali Tosun (see all)
- QLİK’e Başlangıç - Şub 18, 2014
- Qlikview Nedir ? - Ara 30, 2013