Pazartesi , 14 Mart 2016
Anasayfa / MAKALELER / İş Zekası / QLİK’e Başlangıç

QLİK’e Başlangıç

Merhabalar,

Daha önceki yazımın devamı olarak Qlick ile ilgili bilgileri paylaşmaya devam ediyorum.

Öncelikle www.qlik.com sitesinden qlik uygulamasını bilgisayarınıza yükleyip kurulumu gerçekleştirdikten sonra,Qlik’i başlangıç menusunde progranların altında bulabilirsiniz. Başlagıç menusunde qlik ikonunu bulduktan sonra ikonun üzerine çift tıkladığınızda uygulama açılacaktır.

 

Başlangıç Sayfası (Getting Started)

 

Qlikview ikonuna çift tıklandığında karşımıza çıkan ilk sayfadır. Başlangıç sayfası birkaç “tab”dan oluşmaktadır. Bu tablar hakkında daha detaylı bilgileri qlik referans     manuel dökümanından bulup inceleyebiliriz.

Bu sayfada aşağıda da görüldüğü gibi sırası ile Qlikview Personel Edition, Learn Qlikview ve Examples tabları bulunmaktadır.

Bu sayfada sırası ile

  • Daha fazla Qlikview kullanıcı bilgisi,
  • Qlikview Lisansının  güncellenmesi,
  • Qlikview tutorial indirilmesi,
  • Ücretsiz online eğitim,
  • Exel kaynak dosyasından yüklenen data ile yeni bir Qlik dökümanı oluşturma,
  • www.Qlik.com sitesinde yer alan daha fazla örneği görebilme

işlemlerini yapabiliriz.

 

Yakın Dönemde Açılan Dökümanlar (Recently Opened Documents)

 

Bu sayfada son dönemde açılmış olan uygulamaların listesini görmekteyiz. Bu listede yer alan döküman ya da web uygulamasının üzerine çift tıklanarak ilgili döküman açılacaktır. Eğer Qlik  başlatıldığında başlangış sayfasının gözükmesini istemiyorsak en altta gözüken “Show Start Page When Launching Qlik” butonu üzerindeki seçimi kaldırmamız yeterlidir. Eğer yeniden açılan bir dökümanda başlangıç sayfasını görmek istiyorsak “Help  “ menusunden “Show Start Page” seçilebilmektedir.

 

Döküman Açma (Opening a Document)

File menusunden Open’a basarak ya da toolbar üzerinde Open düğmesine basarak ya da ctrl+O basarak var olan bir uygulamayı açabiliriz. Ayrıca açmak istediğimiz döküman en son açmış olduğumuz uygulamalardan biriyse başlangıç sayfasından ilgili dökümanı seçerek ya da File mensusu altından en son açılan uygulamalardan ilgili uygulamayı bularak açabiliriz.

Birkaç uygulamayı aynı anda açabiliriz. Her bir uygulama Qlik’in kebdi penceresinde yer almaktadır. Bu durumda ya Qlik Window menu ya da CTRL+TAB kullanarak listede görülen diğer uygulamaları da aktif hale getirebiliriz.

 

Dökümanın Kaydedilmesi (Saving a Document)

File menusunden Save’a basarak ya da toolbar üzerinde Savedüğmesine basarak ya da CTRL+ S basarak üzerinde çalışma yaptığımız bir uygulamayı kaydedebiliriz. Uygulama geliştirirken yazılım problemleri ya da elektrik kesintisi ya da yapılan uygulamaların kaybedilmemesi için periyodik olarak Save tuşu kulla nılmalıdır. Ayrıca Save as tusu ile uygulalamızı yeni bir dosya ismi ile kaydedebiliriz.

 

Dökümanın Kapatılması (Closing a Document)

Uygulamayı herhangi bir zamanda File Menusunde bulunan Close tusuna basarak kapatabiliriz.Eğer uygulamada herhangi bir değişiklik yapıldıysa uygulamayı kapatırken karşımıza yapılan değişikleri kaydetmek isytiyormusun diye bir mesaj çıkmaktadır. Dökümanı kaydetmeden önce Yes ya da No butonları seçilerek döküman kaydedilir.

 

Qklikview Help

Qlikview help klasik bir Help programıdır. Help programının nasıl kullanılşacağı Help Menusunde Using Help seçilerek öğrenilir. Qlikview’e ilişkin daha detaylı yardım için  help menusunden Contents seçilir. Daha sonra index kısmında yer alan arama alanına aratmak istediğiniz kelimeyi yazarak yardım alabiliriz.Ayrıca klavyede F1 tuşuna basarak toolbarda  Contents help menusu açılmaktadır.

 

QLIKVIEW’DA SORGU OLUSTURULMASI (MAKING QUERY IN QLIKVIEW)

 

Dökümanın Açılması

Öncelikle Qlikview ikonuna çift tıklanarak Qlik başlatılır. Daha sonra File menusunden Open seçilir. Böylece Qlik dökümanı açılır

 

Temel Qlikview Termonolojisi

QlikvievEkran

Ekranın en üstünde Menü bar bulunmaktadır. Menü barın hemen altında toolbar bulunur. Toolbar altında ise “tab” lar yer almaktadır. Bir ya da daha fazla tab gösterilebilmektedir. Her tab bir sheet’e eklenmektedir.

Her bir sheet üzerinde yer alan “sheet objects” lerin numarası vardır. En temel sheet object list box’dır. Her bir List Box veri tabanından yüklenen bir tablonun kolonunu ifade etmekte olup, sayısı kolonda yer alan değerlerin sayına eşittir.İnput boxes, current selection boxes, multi boxes, table boxes, chartsi statistics boxes bire sheet object olup sheet üzerinde ihtiyaca göre datayı daha iyi temsil etmek amacı ile kullanılmaktadır.

“Buttons”  belirli durumları (bir sonraki sayfaya geç, seçimleri temizle, geri al vb.) gerçekleştirmek için oluşturulmaktadır.

 

Seçimler (Selections)

Qlik’de doğrudan query oluşturmanın yolu field değerlerinin seçilmesidir. Herhangi bir seçim yapıldığında (Örneğin 2000 yılı seçildiğinde 2000 yılından etkilenen tüm değerler karşımıza gelecektir.)seçilen filed ile ilişkili olan tüm field değerleri döküman üzerinde görülmektedir.

Veri tabanında bir sorgu oluşturmak ya da arama yapmak için sadece daha fazla bilgi almak istediğin bir duruma tıklamak yeterlidir.

Alana

QlikvievEkran2

 

Geography tabına tıklanıldığında Geography sheet açılmaktadır.

Country List Box’ında Albania alanına tıklanıldığında seçilen hücre yeşile dönüşür. Qlikview’da hücrenin yeşile dönmesi o alanın seçildiği anlamını ifade etmektedir. Albania’nın seçilmesi, bu alan ile ilgili daha fazla bilginin bilinmesi talebini ifade etmektedir. Albania’nın seçilmesiyle tüm sheet objeclerdeki değerler Albania ile ilişkili olan değerler olarak değişir. Diğer list box larda hangi değerlerin seçildiği hangi değerlerin seçilmediği hemen görebilmektedir. Seçilen bir alana alana bağlı olarak diğer list box larda etkilenen (ilişkili)  değerler beyaz etkilenmeyen (ilişkisiz) değerler ise gri olarak görülmektedir. Etkilenmeyen (ilişkisiz değerler) excluded değerler; etkilenen değerler ise possible değer değerler olarak adlandırılmaktadır.

QlikvievListBox

 

Seçimi geri almak için tekrar seçilen hücrenin üzerine tıklanılmakta ya da aynı list box üzerinde diğer bir hücreye seçilmelidir. Yeni seçim önceki seçimin yerine geçecektir.

Aynı list box üzerinde birden fazla hücre seçilebilmektedir. Bunun için CTRL tuşuna basılı tutup istenilen hücreye mause ile tıklanır. Seçim yapıldıktan sonra CTRL tuşu bırakılır. Bu şekilde aynı list box içerisinde birden fazla hücreyi aynı anda seçebiliriz. Birden fazla seçim yapıldığında Qlik diğer sheet objectlerde tüm seçimlere ilişkin değerleri göstermektedir. (Ördeğin coutry list box üzerinde Albania, Algeria, Andorra ve Angola seçildiğinde artık tüm sheet object üzerindeki değerler bu seçilen ülkeler ile ilişkili değerlerdir. )

QlikvievListBox2

Ali Tosun

1982 Erdek doğumluyum.Mimar Sinan Üniversitesi İstatistik bölümünden 2006 yılında mezun oldum. Daha sonra 2012 İstanbul Üniversitesi Sayısal Yöntemler bilimdalı nda yüksek lisansımı tamamladım. 2 yıl Compu Group Medical Bilgi, Sistemleri A.Ş.’de işzekasıdepartmanında görev aldım. Bu süreçte ETL, data miningve olap küpleri üzerinde çalışmalar yaptım. Şuan özel bir şirkette Senior Consultant olarak çalışma hayatıma devam etmekteyim.

Latest posts by Ali Tosun (see all)

Hakkında Ali Tosun

1982 Erdek doğumluyum. Mimar Sinan Üniversitesi İstatistik bölümünden 2006 yılında mezun oldum. Daha sonra 2012 İstanbul Üniversitesi Sayısal Yöntemler bilimdalı nda yüksek lisansımı tamamladım. 2 yıl Compu Group Medical Bilgi, Sistemleri A.Ş.’de iş zekası departmanında görev aldım. Bu süreçte ETL, data mining ve olap küpleri üzerinde çalışmalar yaptım. Şuan özel bir şirkette Senior Consultant olarak çalışma hayatıma devam etmekteyim.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*