Golden gate kaynak sistemdeki verilerin hedef sistemine taşınmasını sağlayan bir üründür.Bunu diğer ETL araçlarından ayıran fark ise hibrit yapıda,online,gerçek zamanlı veya gecikmeli olarak yapabilmesidir.Kaynak sistem oracle hedef sistem teradata,db2 ,microsoft sql server,sysbase ASE veya başka bir sistem olabilir.
Golden gate , veri ambarları oluşturmak için ,verinin taşınması ve güncellenmesi işlemlerini de yapar.Platformdan bağımsız bu yapı ile tek yönlü veya çift yönlü veri akışını sağlayabiliriz.
CDC(Change Data Capture) alanında çok başarılı olan bu tool,yüksek performans ve süreklilik sağladığı için büyük şirketler tarafından kullanılır.CDC ve online ETL sayesinde db konfigurasyonu ve sürüm yükseltmek için en ideal ürünlerden birisidir.
Yukardaki şekil anlatılanları güzel bir şekilde özetliyor.Şekilde görüldüğü gibi heterojen sistemleri kaynak olarak kullanabilen OGG (Oracle Golden Gate) daha sonra bu verileri disaster recovery çözümleri için kullanabiliyor.
Zero downtime ile sınırsız bir operasyon ortamı sunabilir.Yani kesintisiz bir yapımızın olacağını söylemektedir.Gerçek zamanlı BI raporları ve operasyonel raporları besleyen verilerin aktarımının yapılabilir.Ayrıca aktarılan verilerin dağıtımı ve ofline olarak aktarılması gerçekleşebilir.Kısacası çok esnek ve hızlı dağıtımları olan bir yapıdan söz edebiliriz.
Şimdi OGG nasıl çalıştığını ve çalışma elemanlarına bakalım;
Yukardaki şekilde akış CDC olayları ile başlıyor.Kuyruk dosyalarına atılan veriler,manager servisi üzerinde tanımlı portlar sayesinde hedef sunucuya collector sayesinde gönderiliyor.Dosyalar istenilen formata çevrilip tekrar trail dosyalarına gönderiliyor.Bütün bunlar ne demektir ? bu araçların görevlerini anlatarak ne yaptıklarını daha iyi anlayabiliriz.
Manager: Golden gate’in yönetimi burada yapılır.Kaynak ve hedef sistemlerde çalışır.Her bir işlemin yönetilmesi buradan yapılır. Genel yapısı ve görevleri;
Kuyruk(Trail File) Dosya yönetimi.
Süreç yönetimi.
İzleme ve Yönetme(Lag raporları).
Raporlama(Olayları, Hataları,Eşik değerlerini).
Kullanıcıdan gelen istekler doğrultusunda veri akış rotasının belirlenmesi.
Capture: Transaction log lardan okuma başladığında değişikliklerin yakalanması veya filtre uygulanması görevini yapar. Genel yapısı ve görevleri;
Log tabanlıdır.
VAM tabanlıdır.
Filtre uygulaması yapar.
Paralel işlem yapabilir.
Localde veya Remote olarak çalışabilir.
Pump: Oluşturulan trail dosyalarını hedef sunucuya taşımakla görevlidir. Genel yapısı ve görevleri;
Filtreleme
Localde ve Remote çalışma
Sıkıştırma
Şifreleme
Trail Files: Hetorejen verilerin formatlarını düzenler.Veriler buralara aktarılır.
Route: Şekilde gösterilen TCP/IP üzerinden, alanlar arasında şifreleme,sıkıştırma görevini yerine getiririr.
Deliver: Alınan dosyalar üzerinde işlemleri yapar.Genel yapısı ve görevleri;
API ‘ler ile işlem yapar.
ODBC kullanır(Değişik veritabanlarından standart bir yapıda bağlantı oluşturmak için kullanılan araç)
Toplu halde işlem yapar.Bu işlemleri istenildiğinde gruplar.
Filtreleme yapabilir.
Paralel işlem yapabilir.
Yukardeşi şekilde golden gate çalışma prensibi ve nasıl iletişim kurduğu görülmekte.Birimler arasında siyah çizgiler TCP/IP bağlantılarını.Yeşil yön ifadesi işlemlerin başlama aşamasını ve kırmızı çizgiler managerin görevlerinden birisi olan monitoring(işlemlerin izlenmesi) i içeriyor.
Aşağıdaki şekilde Capture ve Delivery’in çalışma sistemini anlatan resimler mevcuttur
Golden gate ile verilerin aktarımlarının nasıl olduğundan bahsedip makalemizi bitirelim.
1-Online bir ortamdan – offline bir ortama tek yönlü taşınması
2-Online bir ortamdan –tekrar online bir çift yönlü taşınması
3- Online ortamlarda oluşan sürkülasyon.Verilerin tüm ortamlar arasında taşınabilmesi
4-Verinin dağıtımı – bir ortamdan birçok ortama verinin taşınması
5- Farklı ortamdanlardan gelen verilerin veri ambarı için kullanılması
6- Data Martlar için kullanılması
Golden Gate çift taraflı kesintisiz veri aktarımı ve bu aktarımların çok hızlı olduğu bir yapı ile sistem güncellemeleri ve iş sürekliliğinde bize çok faydası olan bir araç olmaktadır.
Bu makalemizde genel Golden Gate bileşenleri ve çalışma prensiplerini anlatmaya çalıştım.Bu yazının devamında heterojen veritabanlarından verilerin işlenmesi ve diğer temel özelliklerinden bahsetmeye çalışacağım.
Kaynak: http://www.oracle.com/technetwork/middleware/goldengate/learnmore/index.html
Yusuf Arslan
yusufarslanbm@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Latest posts by Yusuf Arslan (see all)
- ODI 12c Eğitimi - Oca 3, 2016
- Veri Ambarı & ODI Online Eğitim - Ara 18, 2015
- Katılımcı Yorumları - Eki 27, 2015
Teşekkürler.Data aktarımları konusunda çalışma yapıyorum.Golden gate’i henüz kullanmadım.Bugün itibari ile bi araştırma içerisine girdim.Golden gate’i kullanmak için bir arayüz mevcutmu acaba?Oracle’in sitesinden bir kaç linkten indirdim ama sanırım doğru tool’a ulaşamadım.