Pazartesi , 16 Kasım 2015
Anasayfa / Şirketler / Intellium

Intellium

Datawarehouse Türkiye Ekibi olarak   Intellium  Yönetici Ortağı  Ali Kılıç  Bey’le röportaj yaptık.Sizler  için sorularımızı içtenlikle cevaplayan Ali Kılıç Bey‘e , teşekkürlerimizle.

İlk olarak kendinizi tanıtır mısınız?

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’ nden mezuniyet sonrası, yine aynı bölümün yüksek lisansından “Karar Destek Sistemlerinde Kullanılan OLAP Teknolojileri” ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü MBA programından “İşletmelerde Rekabet Avantajı için kullanılan Karar Destek Sistemleri” konularıyla 2001 yılında mezun oldum.

1999 yılında Erenet Bilgisayar’da başladığım danışmanlık kariyerimde, daha sonra ereteam’ in kuruluşunda yer alarak burada Kurumsal Performans Yönetimi, Bütçeleme&Planlama, İş Zekası, Veri Yönetimi ve İş Analitiği alanlarında Türkiye’nin önde gelen farklı sektörlerdeki kurumlarına danışmanlık hizmeti ve projeleri yönetimi çalışmalarında yer aldım.

2009 yılında, çalışma konularında yenilikçi ve yetenekli çözümler sunmak için Intellium Bilişim Teknolojileri’ firmanın kurduk ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 Intellium firması hangi alanlarda çalışıyor ne gibi işler yapıyorsunuz ?

Intellium 2009 yılında kurulmuş,ve özellikle iş analitiği (Business Analytics), İş Zekası (BI), Finansal Performans Yönetimi (FPM), Veri Yönetimi (DWH) ve Süreç Yönetimi ve Döküman Yönetimi çözümlerinin hayata geçirilmesinde, Türkiye ve Ortadoğu daki birçok şirkete lisanslama, anahtar teslim proje uygulaması için danışmanlık, eğitim, proje sonrası bakım ve destek  konularında hizmet vermektedir.

Intellium, IBM’in Çözüm ortağı, anaplan – “operasyonel ve finansal modelleme aracı (bulut bilişim)” Türkiye tek yetkili iş ortağı, Qubedocs’ un yetkili iş ortağı-satıcısı ve Easy Software’ in iş ortağı ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika distributorü olarak faaliyet göstermektedir.

Halihazırda, yurtdışında ve özellikle Ortadoğu’ da mevcut iş ortakları ağıyla, müşterilere hizmetler vermekte ve özellikle bölgede çalışmalarını arttırmaya yönelik iş ortaklıkları ağını genişletme çalışmalarını devam ettirmektedir.

Gelecek ile ilgili planlarınız nelerdir?

Intellium olarak, sektörel bazlı ihtiyaçları analiz ederek ve gelecek teknoloji trendlerini değerlendirerek, bazı yatırımlarımız oluyor.

Özellikle 2013 ve 2014 yıllarında stratejik alan olarak hedeflediğimiz, iş analitiği, bulut teknolojileri, büyük veri ve mobil teknolojiler konularında, hem planlamalarımızı hem de çalışmalarımızı yaparak ilerlemekteyiz.

Sadece mobil teknolojiler ile ilgili Mobillium adında bir girişimimiz oldu, bu çalışma alanını ayrı bir şirket altında yürütmekteyiz.

Bu konular, bildiğiniz üzere hem Gartner 2012 ve 2013 raporlarında TOP 10 teknolojiler olarak hem de Gartner’ ın her yıl yaptığı CIO araştırmalarında şirketlerin öncelikli yatırım alanları olarak belirtilmiştir.

Ayrıca, yine stratejik hedef olarak, Türkiye’ nin dışında gelişen pazarlarda çalışmalar yürütmekteyiz. Buna göre, Ortadoğu ve Afrika pazarına odaklanmış durumdayız. Yine, Gartner’ ın raporuna göre, Orta Doğu ve Afrika’nın BT harcamasının olarak yaklaşık yüzde 35′i Türkiye, Suudi Arabistan ve Güney Afrika’nın hesabına yazılmakta, bu da yaklaşık 100 milyar dolara denk geliyor. Bundan dolayı, şimdiye kadar Ortadoğu’ da iş ortaklıkları gerçekleştirdik, ve bu işortaklıklarını ve müşterilerimizi çoğalmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bu konulardaki çalışmalarımız sonuçlarını somut olarak almaya başladık, son güncel haberimiz olarak örneğin bulut teknolojisinde, anaplan uygulaması ile Kimberly-Clark firmasındaTürkiye’ nin ilk ve tek bütçeleme ve planlama projesini gerçekleştirdik. Yine firma bünyesinde, Kimberly-Clark-Güney Afrika projesine de danışmanlık desteği verdik. Bu iki pilot proje bizlere çok değerli bilgi ve tecrübe kattığını düşünüyorum. Bu günlerde, Ortadoğu’ da büyük ölçekli bir mütehatlik firmasında anaplan uygulaması için görüşmelerimizi sonlandırıyor olacağız.

Sizce bu alanın geleceğin meslekleri arasında gösterilmesinin sebebi nedir ?

Müşterilerin veya tüketicilerin ilgi alanlarını ve eğilimlerini ölçerek, satış stratejilerini buna göre belirlemek isteyen firmaların başvurduğu veri analizleri, giderek büyüyen bir sektör haline geliyor. Daha önce birkaç büyük firmanın ilgi alanına giren devasa verilerin analizi, şimdi işletmelerin neredeyse yüzde 95’inin kullandığı bir yöntem haline geldi.

IDC analizlerine göre, 2011 yılında %14 artış gösteren analiz yazılımları sektörü, 2016 yılında 50.7 milyar dolarlık gelir elde ediyor olacak. Yıllık bazda artış ise %9.8 olarak gerçekleşecek diye tahmin ediliyor.

Buna göre; verinin büyümesi, analiz ihtiyaçlarının artması nedeniyle, birkaç noktada etkileri ve fırsatları olacağını düşünmekteyim. Bunlardan bazılarını açıklamak isterim;

Sektörel Etkiler ve fırsatlar;

Sağlık sektörü için bir örnek; IBM’in dünyaca ünlü makinesi Watson, bilgiye olduğu kadar tecrübeye dayalı büyük bir veri kümesinden beslenerek sunduğu kişiselleştirilmiş ve kanıta dayalı tedavi seçenekleriyle hasta bakım kalitesini ve hızını artırırken, kanser tedavisinde de araştırmacılara ve hekimlere yardım etmeyi amaçlıyor. Buna göre hem hastalıkların önüne geçilmesi, erken teşhisi hemde hastaların daha etkin tedavisi mümkün olacaktır.

Perakende sektörü için bir örnek; Şu an sosyal medyadan gelen geri dönüşleri toplayan perakende sektörü, ileride yeni segmentler yaratmak ve duyarlılık ölçmek için bu teknolojileri kullanacak. Güney Kore’ deki Tesco Homeplus firması, insanların metrolarda mobil araçlarla alışveriş yapabilmelerine imkan sağlayacak bir modeli uygulaması örneği de sektörel bir değişime güzel bir örnektir.

Coğrafi Etkiler ve fırsatlar;

Gelişmekte olan pazarlar, dijital dünyanın 2010 senesinde %23, 2012 %36’ sını oluşturmaktaydı. 2020 yılındaysa gelişmekte olan pazarların oranı %62 olarak IDC tarafından tahmin ediliyor, gelişmekte olan ülkelerdeki nüfus daha etkin olmaya başladıkça bu değişecek gibi görünüyor. Buna göre, pazara girilecek yerleri iyi analiz ederek yatırımları yönlendirmek, yatırımların geri dönüşünü pozitif olarak sağlayacaktır

Bireysel Etkiler ve fırsatlar;

Son zamanlarda, tüm bu analizleri yapacak ve buna göre fırsatları ve  riskleri değerendirecek Data Scientist (Veri Bilimcisi) mesleği ve buna bağlı alt bilimleri oluştu, ve devamlı olarak ihtiyaçlara göre istihdam talebi artarak devam ediyor.

intellium

Bu alanda çalışmak isteyen arkadaşlara ne tavsiye edersiniz ? 

Aslında önceki sorularınızda açıkladığım birkaç noktada bu alanın gelecek açısından çok önemli bir istihdam alanı olacağı aşikar, ayrıca bu alanın etkisi ile diğer sektörlerde de farklı noktalarda ihtiyaçlar sözkonusu olacaktır. Arkadaşlarımıza tavsiyemiz, teorik olarak gelişimlerini pratik çalışmalar ile desteklemek. Özellikle gelecek trendleri ve eğilimler konusunda yazı ve araştırmaları takip etmek, bunun için Intellium’ un blog sitesini kendilerine önerebilirim (http://www.intellium.com.tr/blog/

Ayrıca bu alandaki yeni gelişmelerin takibi yönünden bu konularda düzenlenen seminer & webseminerlerin takip edilmesini öneriyorum.

Bir diğer noktaysa, Intellium olarak bu alanda çalışmak isteyen, ünversite öğrencisi arkadaşlara stajerlik düzeyinde veya mezun olacak/olmuş arkadaşlarımıza temel düzeyde çalışmaya başlama fırsatı sunuyoruz. Sonrasında, arkadaşlarımızın programlarını başarılı şekilde tanımlamalarıyla kendilerini bünyemizde istihdam ediyoruz. Bunun için özgeçmişlerini ve hedef&beklentilerini içeren bir önyazı ile  adresimize gönderebilirler.

Datawarehouse Türkiye ekibi hakkında düşünceleriniz nelerdir ?

Datawarehouse Türkiye ekibinin çalışmalarını takdir ediyor ve desteklemek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Datawarehouse Türkiye ekibi, Türkiye’ nin heryerinde gönüllük esasına göre, “Bilgi paylaşıldıkça değerlidir, değerlenir” esasına göre bir farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Gerçekleştirilen seminerler ve eğitimler, ülkemizin bu alanda ihtiyacı olan yetişkin kaynak ihtiyacı için bir nevi destek çalışmaları oluyor diye düşünüyorum. Intellium olarak, yapılacak çalışmalarda yer almak ve ekibe katkıda bulunmak arzusundayız.

intellium_logo

Yusuf Arslan

Yusuf Arslan

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra kariyerine Datawarehouse-Database Uzmanı olarak devam etmektedir Sitenin kurucusu ve yazarıdır.
yusufarslanbm@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Yusuf Arslan

Hakkında Yusuf Arslan

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra kariyerine Datawarehouse-Database Uzmanı olarak devam etmektedir Sitenin kurucusu ve yazarıdır. yus[email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*