joomla templates Data Warehouse Türkiye

Sun08072011

Last update07:32:32 PM GMT

Back Yazarlarımız Ercan Yazgan
Ercan Yazgan

Ercan Yazgan

Oracle Technologies Specialist

1988 Yalova Doğumluyum, İlköğretimimi İstanbulda, Lise eğitimini ise memleketim olan Gümüşhane'de Anadolu Lisesinde tamamladım. Lisans eğitimimi ise Sakarya Üniversitesinde, hayalim olan bilgisayar mühendisliğinde tamamladım. Üniversitedeyken kariyer hedefimi database teknolojileri üzerine belirledim ve Oracle ile projeler geliştirdim. Her zaman yeniye ve yeniliğe olan ilgimden dolayı lisans projemde ODI ve OBIEE teknolojilerini kullanarak veri ambarı sistemlerine giriş yaptım. Şu an özel bir şirkette PLSQL developer olarak çalışmaktayım. İlgi alanlarım ve bildiğim teknolojiler; PLSQL, ODI, OBI, ETL Circle, Oracle Administration, RAC systems, Data Guard, ASM.

Website bağlantısı: E-posta: Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

Salı, 15 Şubat 2011 21:43

Unix Tarihi

Hergün UNIX üzerinde çalışırım ve yeni bir şeyler daha öğrenirim. Herhangi bir Eski UNIX'ci gibi söylüyorum size "Asla UNIX hakkındaki herşeyi öğrenemeyeceksiniz". UNIX İşletim Sistemi sürekli yenilenen ve yazıldığı ilk günden (1969) beri 10 kat değişen bir işletim sistemidir. Bu yazı orjinal UNIX'in nasil gelştirildiğini anlatıyor. 1969, Bell Laboratuvarları, AT&T'nin departmanlarından birinde yeni bir İşletim Sistemi geliştirildi. Bu İşletim Sistemi birden çok kullanıcıya destek verecek şekilde dizayn edilmişti. Bu İşletim Sistemi daha sonraları UNIX olarak bilindi. UNIX orjinal olarak assembly dili ile yazılmıştı, taki diğer platformlara taşınmak isteninceye kadar. 1973 de UNIX'in çoğu kodu C programlama dili ile yazıldı ve kolayca diğer platformlara taşınabildi. ABD Adalet Bakanlığı kararı ile AT&T'nin yazılım satması yasaklandı; AT&T sattığı yazılımlar ve dökümanlar ile birlikte bir çok lisans veriyordu fakat teknik destek vermiyordu. Büyük geliştiricilerden bir tanesinde bu lisanstan vardı. 1974 yılında California Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü ve Berkeley Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü UNIX kullanmaya başlamıştı. 1977 yılında bir Berkeley mezunu ilk BSD (Berkeley Software Distribution) versiyonu UNIX'i yazdı. Bir çok gelişim bu BSD versiyonu UNIX'lerle ortaya çıktı. 70'li yılların sonunda ABD Savunma Bakanlığı (DOD) merkezileştirilmiş bir bilgisayar ağı ile çalışmaya başladı. Bu ağ da kontrol yetkisi tek bir kişi de değildi, amaç sistemi çökertmeye yünelik saldırılarda kayıbı en aza indirmekti. Bu gelişim günümüz bilgisyar dünyasında LAN'ların birleştirilmesinde Microcomputer'ların kullanımına yön verdi. Bir başka not, DOD bilgisayar ağı daha sonraları günümüz İnternetinin anası olucaktı. BSD Berkeley'de gelişimini sürdürürken, AT&T kendi UNIX geliştirme departmanını Western Electric'e transfer etti. Western Electric pazarlamak için kendi UNIX versiyonunu hazırlıyordu. 1982 de Western Electric System III olarak adlandırdıkları UNIX versiyonunu duyurdu. Bu versiyonu eğer 'System I' ismiyle duyurmuş olsalardı, versiyonun pek satmayacağını düşünmüşlerdi zira bu bug'larla dolu bir ilk versiyon gibi görünecekti ve müşteriler satın almak yerine biraz bekleyip son versiyonu alabilirlerdi yada BSD UNIX i tercih edebilirlerdi. 1983'de de 'System V' duyuruldu. System IV versiyonu ise AT&T'ye kullanımı için rezerv edilmişti.UNIX 'System V Release 4' ise son sürüm idi. Bu sürüm ise Novell'e ayit olan UNIX System Laboratories (USL) tarafından pazarlanıyordu. Bir çok kişi uğraştığından ve bir önceki UNIX versiyonu bir diğer versiyon UNIX'i ile birleştirildiğinden son versiyon UNIX'ler çok yünlü ve kompleks olmuştur. Bu gün UNIX çoğu kişinin farkettiğinden daha fazla kullanılıyor.UNIX İnternetin omurgası olduğu sürece müşteri topladı. Gerçekte bir çok İnternet Servis Sağlayıcı (ISP)'sı UNIX kullanıyor. Aksi halde İnternet böyle olmazdı.

Salı, 15 Şubat 2011 21:37

IBM Tarihi

IBM (International Business Machines; Uluslararası İş Makineleri), bilgisayar yapımında önde gelen ABD şirketi. Merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketidir. 400.000' yaklaşan çalışanı ile 170'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir.Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar ve donanım üretimi, yazılım, servis hizmetleri, sunucu servisleri ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır. Kart delici makinelerin bulucusu Hermann Hollerith'in patentlerini işlemek ve geliştirmek üzere Thomas J. Watson tarafından 1911 yılında kuruldu. Kısa zamanda iş hacmini büyüterek kendi alanında ABD ve dünyanın en önde gelen şirketlerinden biri durumuna geldi. Dünya'da IBM ABD'de bilgisayar makinelerinde birinci durumda olup Avrupa'da, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya'daki temsilci firmaları aracılığıyla bilgisayar piyasasının %60'ını denetler. IBM'in ABD dışındaki 100'den fazla şubesinin denetimi IBM World Trade Corporation adlı yan kuruluş tarafında yürütülür.. 2009 Faaliyet Raporu'na göre IBM'in dünya çapındaki geliri 2009 yılında 95 milyar Amerikan Doları'nı, net karı ise 13 milyar Amerikan Doları'nı aşmıştır. Fobes dergisinin Dünya'nın en büyük yazılım şirketleri listesine göre IBM, Microsoft'un da önünde yer alarak dünyanın en büyük yazılım şirketi olarak ilan edilmiştir. Türkiye'de IBM Türkiye'de de 1938'den beri faaliyet gösteren IBM şirketi, elektrik yazı makineleri, bilgisayarlar, kart delici makineler, fatura hesap makineleri, ayırıcılar, çizelge makineleri, kopya makineleri vb. iş makineleri üretip pazarlar. Bunun yanında, müşterilerine yazılım ürünleri sunar ve teknoloji hizmetleri alanında faaliyetlerini sürdürür.

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda Oracle’ın flashback özelliğini kullanarak değiştirdiğimiz veya sildiğimiz verilere nasıl erişeceğimizi anlatacağım.

Önce örneğimiz için aşağıdaki gibi bir tablo oluşturalım :

Oracle Hatalarını Output’a yazdırmak ve Loglamak

Merhaba arkadaşlar,

Bu makalede sık sık başımıza gelen bir konuya değineceğim. Oracle veritabanıyla çalışırken karşımıza cıkan ORA-… ile başlayan hatalar, yazdığımız prosedürün çalışmasını keser veya prosedürü dışarıdan bir arayüzden çağırıyorsak (.Net/JAVA/DELPHI v.s. ..) programın çakılmasına yol açar. Bu gibi durumlarda PLSQL bloklarımızın içinde, diğer dillerdeki Try-Catche mantığıyla çalışan “EXCEPTION” bloklarını yerleştireceğiz.

Salı, 18 Ocak 2011 12:13

Datawarehouse Yapısından Azıcık

Bu makalemde bazı temel dwh bilgilerini paylaşmak istiyorum.Umarım faydalı olabiliriz..

Veri Ambarı kavramını açıklamak için birçok tanımlama yapılabilir ama basitçe tanımlayacak olursak Veri Ambarları bir şirketin bütün verilerini depolamak için oluşturulan alanlardır. Veriler değer derecelerine ve iş ilişkilerine göre toplanır.

Salı, 11 Ocak 2011 11:49

ORACLE – XML 2


XML verisini parse ederek  Oracle’da tabloya insert etme

Önceki yazımda  Oracle ‘da tablodan veriyi XML formunda çekmeyi anlatmıştım; bu yazımda ise aynı işlemin tersini yani XML formunda gelen bir stringin içinden veriyi parse ederek tabloya atma işlemini göstereceğim .

Daha anlaşılır olması açısından önceki tablomuzu kullanalım :

Salı, 11 Ocak 2011 11:47

ORACLE – XML – 1


Oracle Table’lardan veriyi XML formunda çekme

CREATE TABLE DBT

(

NUM NUMBER,

ADI VARCHAR2(14),

SOYADI VARCHAR2(22),

TAR DATE

);

Salı, 14 Aralık 2010 20:22

Hüsnü Şensoy / DBA of the Year 2009

mhendisler

 

 

 

Selam Arkadaşlar,

 

Sizlere 2009 yılında dünya çapında yılın dba i seçilen Hüsnü Şensoy' un röportajından bir kesit sunmak istiyorum. Dünyada bu ünvana sahip en genç kişi şu anda kendisi ve bu alanda Türkiye'nin de gururu diyebiliriz. Kendisinin Oracle ve meslek hayatı üzerindeki görüşlerini ve tavsiyelerini anlatan bu yazı umarım sizlere faydalı olur.

..."Son olarak Oracle Magazine tarafından bu yılın Oracle DBA’i (DBA of the year) seçilince, kariyerimde bir basamak daha arkamda kaldı. Bu yazıda benim dünya klasmanında bir Oracle veritabanı uzmanı olmamda işime yarayan ipuçlarını bulacaksınız. Bu yazıyı her ne kadar Oracle Veritabanı ekseninde yazsam da ipuçları bütün teknik uzmanlıklara sanırım uygulanabilir. Bu ipuçlarının genç uzman adaylarına yardımcı olması dileklerimle…

Salı, 14 Aralık 2010 19:53

Add Months() Fonksiyonu

ADD_MONTHS   Fonksiyonu ve Gün Ekleme

Merhaba arkadaşlar, Bu makalemde add_months() fonksiyonundaki bir takım incelikleri sizlerle paylaşacağım. Tarih bilgisi içeren önemli ve kritik raporlarınızda kesinlikle dikkatinizden kaçmaması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.

PL-SQL Fonksiyonlari : NVL

style="font-size: 18pt; font-family: inherit; color:black;">NVL(deger, deger_Null_ise_bu_deger_ile_degistir )

fonksiyonu eger deger ifadesinin degeri "null" ise, deger_Null_ise_bu_deger_ile_degistir ifadesi ile degistirir. Diger durumlarda deger i geri döndürecektir.

Fonksiyonun amaci, null olarak gelen degerleri, belirtilen deger ile degistirmektir. Bu islev ile ilgili alandaki tüm degerlerin "null" olmamasi garanti edilir.

 

Sayfa 1 / 3