Change Font Size

Change Screens

Change Profile

Change Layouts

Change Direction

Change Menu Styles

Cpanel
Mustafa

Mustafa

Help Oracle:)

Website bağlantısı: E-posta: Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

VMWARE nedir?

 

Wmvare sanal bir makine yazılımı olup, kullandığımız bir işletim sistemi üzerine kurulan ve başka bir işletim sistemi ile çalışmamızı sağlayan bir makinedir.Mesela ben Windows 7 kullanıyorum, ve bazı programların kurulumunda sorun yaşıyorum. O zaman wmvare üzerine Windows XP yada Linux türevlerini rahatça kurup istediğim ve bu işletim sistemiyle sorunu olmayan programları da o sanal makinenin üstüne kurabiliyorum. Wmware bana bunları yapma imkanı sunuyor.

Rac ile ilgili olarak; aynı bilgisayar üzerinde birden fazla nod kullanarak uygulama geliştirebileceğiz.

Aşağıda adım adım wmvare kurulumunu anlatmaya çalıştım. Daha sonraki adımda ise Oracle kullanacağımız için bu sanal makine üzerine ORacle kurulumundan bahsedeğim.


 

 

 

 

 

artık windows xp miz hazır. ORacle'ı da kurup uygulama geliştirebiliriz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selamlar.

Bu makalemizde Rac mimarisi içersinde RAC disk paylaşımını ne şekilde ve nasıl yapıyor onu inceleyeceğiz.Umarım faydalı bir yazı olur.

 

Real Application Clusters veritabanları, tek Oracle instance’ına sahip Oracle veritabanları ile aynı bileşenlere sahiptir. Bu durum, bir yada daha fazla kontrol dosyalarını, bir dizi online redo log dosyalarını, isteğe bağlı arşiv log dosyalarını, veri dosyalarını ve bunun gibilerini kapsamaktadır. Böylece, her redo log grubunun herbir online redo log üyesi için, herbir kontrol ve veridosyası için, paylaşılan diske giriş imkanı sağlamanız gerekir. Paylaşılan diski,undo tablespace(geri alımtablo alanı) veri dosyasının tavsiye edilen otomatik geri alım yönetimi özelliğini kullanması için konfigüre etmeniz de gereklidir.

 

Windows NT ve Windows 2000 işletim sistemlerinde(sadece bu  sistemlerde), Oracle’ın küme konfigürasyonu bilgilerini depoladığı bir voting yada quorum disk’ e ortak erişim imkanı sağlamanız gereklidir. Bu diski bir Cluster File System (CFS) üzerine veya bir işlenmemiş makine üzerine yerleştirebilirsiniz. Düğüm monitor(gözleyicisi) küme konfigürasyonlarını yönetebilmesi için quorum disk konfigürasyonunu kullanır. 

 

Oracle konfigürasyon ve yönetim araçları paylaşılan diskte depolanan küme konfigürasyon verisine gereksinim duyar. Database Configüration Assistant’ı (DBCA),Oracle Enterprise Management’ı(EM) ve ServerControl(SRVCTL) komut satırı yönetsel yardımcıyı kullanmak için paylaşılan disk kaynağını konfigüre etmelisiniz. Windows NT veWindows 2000 üzerinde, voting disk ve konfigürasyon verisi aynı disk kaynağını paylaşır.

 

Eğer sunucu parametre dosyasını kullanırsanız, parametre dosyası yönetimi Real Aplication Clusters’da basitleştirilmiştir. Bu dosyayı,genel anlamda yönetmek ve Oracle instance’ına özgü parametre ayarlarını bir dosya içinde bulundurmak için paylaşılan bir diske depolamamız gerekmektedir.

 

 

REAL APPLICATION CLUSTER-SPECIFIC DAEMON VE

INSTANCE PROSES

 

 

Bu kısımda, Real Application Cluster-Specific daemon ve instance

proses aşağıdaki ana başlıklar altında tanımlayacağız.

 

  • The Global Services Daemon
  • Instance Proses Specific to Real Application Clusters

THE GLOBAL SERVICES DAEMON

 

The Global Services Daemon(GSD), her düğüm üzerinde her düğüme bir GSD proses olacak şekilde çalışır. GSD, istemcilerden(örneğin DBCA, EM ve SRVCTL hizmeti) gelen istekleri almak ve yönetsel iş görevlerini(örneğin Oracle instancenı başlatma ve kapatma gibi) yürütmek için cluster manager ile eşgüdümlüdür.GSD, bir Oracle instance arkaplan proses’i değildir. Dolaysıyla, Oracle instance ile birlikte başlatılmaktadır.

 

INSTANCE PROSES SPECIFIC TO REAL APPLICATION

CLUSTERS

Bir Real Application Cluster veritabanı, tek Oracle instance’ına sahip bir Oracle veritabanı ile aynı proses’lere(Örneğin, proses monitor(PMON),database writer(DBWRn), log writer(LGWR), ve bunlara benzer proses’ler) sahiptir. Bunlara ek olarak Real Application Cluster-specific prosesler(süreçler)Şekilde de gösterilmiştir. Bu proses’lerin ve bu proses’lerin oluşturduğu trace(izleme) dosyalarının esas isimleri platforma bağımlıdır.

  • Global Cache Service Processes(LMSn), 'ın mesajlaşma trafiğine bağlı olarak 0 ile 9 aralığında, uzaktaki RAC'le anlarına gönderilen mesajların akışını kontrol eder ve global veri bloğu erişimini yönetir. LMSn proses’leri, farklı Oracle anlarının ön arabellekleri arasında blok görüntüsünü de iletir. Bu işlem Cache Fusion’ın özelliklerinden bir bölümüdür.
  • The Global Enqueue Service Monitor(LMON), küme üzerinde kaynakları ve global kuyruğa eklemeleri gözlemler (monitors) ve global enqueue(kuyruğa ekleme) kurtarma işlemlerini yapar. Enqueues, satır güncelleşimini sıralandıran paylaşılan bellek yapılarıdır.
  • The Global Enqueu Service Daemon(LMD), global enqueue ve global kaynak erişimini yönetir. Her bir Oracle instancenın içinde bulunan LMD proses, uzaktan gelen kaynak isteklerini yönetir.
  • Lock Proses(LCK), non-Cache Fusion kaynağı isteklerini örneğin library(kitaplık) ve satır önbellek isteklerini yönetir.
  • The Diagnosability Daemon(DIAG), Oracle anlarındaki proses başarısızlıkları ile ilgili diagonistic(teşhis edilmiş) veriyi yakalar.İşletim sisteminde geri planda çalışan bu programın işlemleri (the operations of this daemon)otomatik hale getirilmiş ve yaptığı etkinlikleri kaydetmek için bir uyarı log dosyasını güncellemektedir.

 

 

 

 

Selamlar...

Rac ile ilgili ne kadar çok şeyden bahsedersek edelim aslında iş dönüp dolaşıp mimariye geliyor. Ve ben de aklıma geldikçe mimari ile ilgili yazılarımı paylaşmayı düşünüyorum. Çünkü işin özü mimaride...

Aslında database ve özellikle Datawarehouse zaten mimari ile güçlenmişlerdir.Zaten bu işin Dünyada onlardan sorulduğu  kişi bu şekilde(modelleme üzerine) çalışmalarla ön plana çıkmışlardır.

Onlardan biri olan Dr. Kimball incelemek isterseniz:

http://www.rkimball.com/ tavsiye ederim.

her neyse konumuza dönecek olursak:

 

Recovery Manager, Online Yedeklemeler ve Arşivleme

 

Real Application Clusters, Recovery Manager(RMAN)’ın ve Oracle Enterprise Manager’ın tüm fonksiyonelliğini destekler.Ayrıca, Real Application Clusters tek Oracle instance’ına sahip Oracle veritabanlarında bulunan bütün Oracle yedekleme ve arşivleme özelliklerini destekler.Bu; bütün veritabanının veya tek bir tablo alanın hem on-line hem de off-line yedeklerini içermektedir.

 


 

Eğer Oracle’ı ARCHIVELOG modunda çalıştırıyorsanız , log dosyası dolduğu zaman Oracle bu log dosyasının üzerine herhangi bir bilgi yazılmadan bir arşiv dosyasına dönüştürür.Real Application Cluster’larda , her Oracle instance’ı kendi redo log dosyalarını otomatik olarak arşivler, veya bir yada daha fazla Oracle instance’ları redo log dosyalarını bazı Oracle instance’ları veya tüm Oracle instance’ları için arşivleyebilir.

 

Eğer veritabanınızı NOARCHIVELOG modunda çalıştırıyorsanız , sadece off-line yedeklemeler yapabilirsiniz.Eğer veri kaybetmek istemiyorsanız, Oracle ARCHIVELOG modunu kullanmanızı önemle tavsiye ediyor.

Bu bölümdeki diğer üniteler Real Application Cluster’ların Mimarisini ve onun ölçeklenirlik özelliklerini açıklamaktadır.

Recovery işlemi için örnek gösterim

 

 

 

REAL APPLICATION CLUSTERS SİSTEMLERİN MİMARİSİ

Bu bölüm pek çok cluster(küme) veritabanı ortamlarında benzer olan sistem bileşenlerini ve mimari modelleri tanımlar.Düğümler için gerekli donanım ile birlikte düğümleri küme veritabanı haline getiren yazılımı da tanımlar.

 

Küme Veritabanı Sistem Bileşenlerini gözden geçirme

Bellek, Interconnect ve Depolama

Yüksek hızlı IPC Interconnect

Paylaşılan Disk Deposu ve Cluster File System(Küme Dosya Sistemi) Avantajı

 

CLUSTER(küme) Veritabanı sistem Bileşenlerine Genel Bir bakış




Bir küme Veritabanı bir Interconnect ile bağlanan iki ya da daha fazla düğümden oluşur.Interconnect, küme Veritabanı içindeki her bir düğüm arasında iletişim yolu olarak görev yapar. Her Oracle instance’ı, her bir Oracle instance’ının paylaşılan kaynakları kullanımını senkronize eden mesajlaşma için Interconnect kullanır. Ayrıca; Oracle, Interconnect çoklu Oracle anlarının paylaştığı veri Bloklarını iletmek için kullanır. Kullanılan kaynağın ana tipi bütün düğümlerin eriştiği veri dosyalarıdır.

 

Şekil bir küme veritabanında Interconnect’ın düğümleri nasıl bağladığına ve kümenin depolama araçları üzerindeki paylaşılan veri dosyaları üzerindeki erişimine yüksek seviyede bir bakıştır.

 

Küme ve onun Interconnect’i depolama araçlarına yada paylaşılan disk alt-sisteme depolama alan ağı ile bağlıdır. Aşağıdaki bölümler düğümleri ve Interconnect’i daha detaylı bir biçimde tanımlar:

Düğümler ve onların bileşenleri

Cluster Interconnect ve Interprocess Communication(Düğümden düğüme)

 

 

 

Düğümler ve Onların bileşenleri


Bir düğümün ana bileşenleri şunlardır:

CPU-Bilgisayarın ana belleğinden okuyan ve ana belleğine yazan bir ana işleme birimidir.

Bellek – Veriyi arabelleğe alma ve programatik yürütme için kullanılan bileşendir.

Interconnect – Düğümler arasındaki iletişim bağlantısıdır.

Storage(Depolama sistemi) – Veriyi depolayan bir araçtır.Bu; içeriklerini değiştirmek için okuma-yazma işlemleri tarafından erişilmesi gereken genellikle kalıcı veri deposudur.

 

Bu bileşenleri çok farklı konfigürasyonlarla satın alabilirsiniz.Bu bileşenler düğümlerin veri depolarına ve anabelleğe nasıl erişeceğini belirler.

NOT: Oracle Corporation, Real Application Cluster’ı , Real Application Clusters veritabanları ile kullanmak için onaylanmış konfigürasyonlarla birlikte konuşlandırmanızı tavsiye eder.

 

Cluster Interconnect ve Interprocess Communication (düğümden Düğüme)




Real Application Clusters, düğümler arası iletişim için yüksek hızlı interprocess communication(IPC) bileşenlerini kullanır.IPC , Real Application Clusters ortamlarının Oracle instance’ları arası mesajların iletmesi için gerekli arabirim ve protokolleri tanımlar.Mesajlar, bu arabirimdeki temel iletişim birimleridir.IPC’nin ana fonksiyonu, asenkron ve mesaj kuyruğu modeli oluşturmasdır.

 

Bellek, Interconnect ve Depolama


Bütün veritabanları genelde aynı yolla CPU’ları kullanır. Fakat; Belleğin, depolamanın ve Interconnect’nın  farklı konfigürasyonlarını farklı amaçlar için konuşlandırabilirsiniz. Real Application Clusters’ı   konuşlandırdığınız mimari, sizin işleme amaçlarınıza bağlıdır.

 

Küme veritabnındaki her bir düğümün bir yada daha fazla CPU’ları vardır. Çoklu CPU’lu düğümler tipik olarak ana belleği paylaşmak için konfigüre edilmiştir. Bu size daha ölçeklenebilir bir sistem sağlar.

 

Yüksek hızlı IPC Interconnect


Yüksek hızlı Interprocess Communication(IPC) Interconnect’lı bir yüksek geniş bantlı, kümedeki düğümleri bağlayan düşük düşük gecikmeli bir iletişim kolaylığıdır.Interconnect her bir düğümün kaynaklara erişimini koordine etmek için mesajların ve diğer küme iletişimleri trafiğinin yönünü belirler.

 

Interconnect için Ethernet, bir Fiber Distributed Data Interface(FDDI), yada diğer uygun donanımları kullanabilirsiniz.Ana Interconnect’ınızda aksama olma durumları için, yedek bir Interconnect yüklenmesini de hesaba katmalısınız. Yedek Interconnect, Yüksek kullanılırlığı artırır, Interconnect’ın başarısızlıktaki tek nokta olma olasılığını azaltır.

 

 

 

Real Application Clusters’lar, user-mode(kullanıcı modlu) ve memory- mapped(eşlenmiş bellek) IPC’leri destekler. Bu tür IPC’ler, CPU tüketimini ve IPC gecikmelerini oldukça azaltır.

 

Paylaşılan Disk Deposu ve Cluster File System(Küme Dosya Sistemi) Avantajı


Real Application Clusters’lar , Oracle anlarına veritabanına eşzamanlı erişimi vermek için bütün düğümlerin aynı anda paylaşılan disklere erişimine ihtiyaç duymaktadır. Paylaşılan disk altsistemi gerçekleştirilmesi işletim sistemimize bağlıdır: bir cluster file system(küme dosya sistemi) kullanabilir veya  dosyaları işlenmemiş makineler üzerine koyabilirsiniz. Cluster File System(küme dosya sistemi) , Real Application Clusters’ların kurulumunu ve yönetimini büyük ölçüde kolaylaştırır.

 

Real Application Clusters’lar için bellek erişim konfigürasyonları belirgin biçimde tekdüzedir.Bu , kümedeki her düğüm için belleğe erişimde gereken ek yükün aynı olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, tipik depo erişim konfigürasyonları hem birbiçimli hemde tersi olmaktadır. Kullandığınız depo erişim konfigürasyonu, bellek konfigürasyonunuzdan bağımsızdır.

 

Bellek konfigürasyonlarında olduğu gibi, çoğu sistemler Real Application Clusters veritabanları için tekdüze disk erişimini kullanırlar.Bir küme veritabanında tekdüze disk erişim konfigürasyonları, disk erişim yönetimini kolaylaştırır.

Oracle'ın Yüksek Kullanılabilirliği(High Availability/HA)  Çözüm Yığını


 

 

Paylaşılan Depolama Seçenekleri


 

  1. NFS Monte Depolama (Netapp)
  2. SCSI Paylaşılan depolama; OCFS, OFS, Raw Cihazlar ile
  3. Yapı Mimarisi ile Fiber Kanal depolama

11i ADIM-1

  1. Tüm düğümlere RED HAT 2.1 yüklemek

  2. 11i Apps Tier tek bir düğüm olarak yüklemek

  3. Paylaşılan Depolama Eklemek ve HBA için  Sürücüler Yüklemek


11i ADIM -2 (OS Yamalar kurulum)

  • rpm -Uv tar-1.13.25-9.i386.rpm
  • Bu Tar(Technical Assistance Request )'ın güncel versiyonuna ulaşımı sağlar
  • OCFS üzerinde çalışan bir veritabanından tar(Technical Assistance Request) dosyalarına bir kullanıcı sağlar
  • Örnekler,
  • tar --o_direct -cvf /tmp/backup.tar

11i ADIM -2 ( OS Yamalar Kurulum)

  • rpm -Uv fileutils-4.1-4.2.i386.rpm
  • Bu dd(default date) ve Cp(command with web logic) nin güncelleştirlmiş Sürümünü Sağlar
  • OCFS üzerinde çalışan bir veritabanı dosyaları kopyalamak için bir kullanıcı sağlar
  • examples :
  • cp --o_direct /ocfs/quorum.dbf /tmp/backup/quorum.dbf
  • dd o_direct=yes if=/ocfs/quorum.dbf of=/tmp/backup/quorum.dbf

11i ADIM -3 RPM(Remote Preemptive Monitor) nin Oracle Sağlayıcılıarını Yüklemek

  • ocfs-support-1.0.9-11.i686.rpm
  • ocfs-tools-1.0.9-11.i686.rpm
  • j2sdk-1_3_1_09-linux-i586.rpm.bin
  • unzip-5.50-30.i386.rpm
  • zip-2.3-10.i386.rpm
  • wu-ftpd-2.6.1-21.i386.rpm
  • hangcheck-timer-2.4.9-e.10-0.4.0-2.i686.rpm
  • hangcheck-timer-2.4.9-e.10-enterprise-0.4.0-2.i686.rpm

11i ADIM -4 Bağlantı ( interconnect)

  • ifconfig eth0:0 192.168.2.100
  • route add -host 192.168.2.100 dev eth0:0
  • Do this on each node
  • Create watchdog file (oracle installer checks for this to install cluster option)                                        # touch /dev/watchdog
  • Setup hangcheck-timer module                                                                                                            -# vi /etc/modules.conf                                                                                                               --     options hangcheck-timer hangcheck_tick=30 hangcheck_margin=180                                                --# modprobe hangcheck-timer

11i ADIM -5 OCFS.conf – 5

  • # ocfstool ( from x windows)
  • # ocfs config
  • # Ensure this file exists in /etc
  • # node_name = linux3.home.com

node_number =

ip_address = 192.168.1.100

ip_port = 7000

comm_voting = 1

guid = 9D3B77AF2FF26E92E25D00E04CA44B58

 

11i ADIM -6  OCFS Kurulumu

  • mkfs.ocfs -F -b 128 -L /s01 -m /s01 -u 500 -g 500 0755 /dev/sda1
  • srvconfig_loc=/s01/oragsd-config ( touch this file)

11i ADIM -7 OCM

  • $ ls
  • If cmcfg.ora exists:
  • $ cp cmcfg.ora cmcfg.ora.original
  • If cmcfg.ora does not exist:
  • $ cp cmcfg.ora.tmp cmcfg.ora
  • $ echo HostName=dc1node3inter >> cmcfg.ora
  • $ vi cmcfg.ora
  • [comment out WatchdogSafetyMargin and WatchdogTimerMargin]
  • PrivateNodeNames=linux22 linux33
  • PublicNodeNames=linux2 linux3
  • MissCount=210
  • KernelModuleName=hangcheck-timer
  • CmDiskFile=/u02/oracm-qourum
  • $ vi ocmargs.ora
  • [comment out first line, which contains the word “watchdogd”]
  • $ cd ../bin
  • $ cp ocmstart.sh ocmstart.sh.original
  • $ vi ocmstart.sh
  • [remove words “watchdog and” from line containing “Sample startup script...”]
  • [remove every line containing “watchdogd”, uppercase or lowercase.  If it’s in a if/then/fi then remove the whole if/then/fi.]
  • $ su – root
  • export ORACLE_HOME=/d02/oracle/proddb/9.2.0
  • /d02/oracle/proddb/9.2.0/oracm/bin/ocmstart.sh
  • Configure and Start Cluster Manager
  • $ cd $HOME/product/9.2/oracm/admin

11i ADIM -8 ( cp/dd - DB files to shared storage )

 

  • cp --o_direct /d03/oracle/proddata/* /s01/oracle/proddata/
  • Kontrol Dosyaları Yenileme

11i ADIM -8 – init.ora / spfile

  • Diğer örnekler için UNDO TBS Yaratmak
  • Örnek-2 için örnekleme 1 ve yerine versa(Menagement Systems)'den thread aktif ve pasifleştirme

11i ADIM - 9 – Örnek 1

  • #   RAC-specific Parameters
  • #
  • #########
  • cluster_database = true
  • cluster_database_instances=2
  • thread = 1
  • instance_number = 1
  • instance_name = PRODi1
  • service_names = PROD
  • local_listener = PRODi1
  • remote_listener = PRODi2

11i ADIM -10 – Örnek 2

  • cluster_database = true
  • cluster_database_instances=2
  • thread = 2
  • instance_number = 2
  • instance_name = PRODi2
  • service_names = PROD
  • local_listener = PRODi2
  • remote_listener = PRODi1

11i Apps tier – 806/iAS tnsnames.ora

  • PROD = (DESCRIPTION=
  • (ADDRESS_LIST =
  • (ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=linux1)(PORT=1521))
  • (ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=linux2)(PORT=1521))
  • )
  • (CONNECT_DATA=(SERVICE_NAME=PROD)(SERVER=DEDICATED))
  • )
  • PRODi2 = (DESCRIPTION=
  • (ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=linux2)(PORT=1521))
  • (CONNECT_DATA=(INSTANCE_NAME=PRODi2)(SERVICE_NAME=PROD))
  • )
  • PRODi1 = (DESCRIPTION=
  • (ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=linux1)(PORT=1521))
  • (CONNECT_DATA=(INSTANCE_NAME=PRODi1)(SERVICE_NAME=PROD))
  • )

Failover için DBC Dosya Düzeltme

  • APPS_JDBC_DRIVER_TYPE=THIN
  • FND_MAX_JDBC_CONNECTIONS=100
  • # Setup at Apps Tier
  • APPS_JDBC_URL=jdbc:oracle:thin:@(DESCRIPTION=
  • (ADDRESS_LIST=(LOAD_BALANCE=ON)
  • (ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=linux1)(PORT=1521))
  • (ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=linux2)(PORT=1521)))
  • (CONNECT_DATA=(SERVICE_NAME=prod)))

Failove ile ne Yapılabilir ve Ne Yapılamaz

  • SQL* PLUS TAF kullanarak Bağlanabilir
  • JDBC Failover ile Bağlanacak
  • Formların Çalışma Zamanı Bağlantılandırması Yapılamaz , Kullanıcılar Bağlantı Koparabilir

 

Soru ve Görüşleriniz için:

Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

Saygılarımla...

Çarşamba, 08 Aralık 2010 20:18

RAC(Real Application Cluster) Architecture(Mimarisi)

 

 

 

 

 

 

İKİ NODE  MİMARİSİ, KORUMASIZ


 

 

 

 

 

İKİ NODE MİMARİSİ ,KORUMALI UYGULAMA KATMANI VE  KORUMASIZ DATABASE KATMANI

 

 

 

 

 

İKİ NODE MİMARİSİ ,KORUMALI UYGULAMA KATMANI VE  DATABASE KATMANI

 

 

 

 


ARIZA TESPİTİ KÜMESİ

  • temel yapıyı izleme ve kaynakların durumunu kontrol ederek arıza tespiti
  • Küme yöneticisinde küme üyelikleri yeniden düzenleme
  • Birincil düğümden ikincil düğüme disk mülkiyet transferi
  • İkincil düğümde FS(failsafe)  montaj
  • Database(DB) örneği başlatmak
  • Veritabanı(DB) ve kaydedilmemiş verilerin geri alınması(Recovery)
  • Düğüme istemci bağlantıları kurmak için yük devretme

BAZI YÜK DEVRETME KÜME TEKLİFLERİ(Şirketler bazında)

  • VERITAS küme sunucusu
  • HP servis koruması
  • Oracle Failsafe ile MICROSOFT Servis Kümesi
  • RedHat Linux Advanced Server 2.1
  • Oracle temsilcisi ile SUN kümesi
  • Compaq, şimdi HP, ayrık kümeler
  • HACMP

RAC


 

 

ÖLÇEKLENEBİLİR RAC(real application cluster)


REAL APPLICATION CLUSTER(RAC)

  • Bir-kaç Nod'da Oracle durumu üzerinde çalışma
  • Birden fazla olayda tek bir veritabanı(Database) paylaşımı
  • Tüm olaylarda ortak veri , kontrol ve başlatma dosyaları
  • Her durumun birbirinden ayrı, ortak log dosyaları ve geri alma segmentleri veya undo tabloları vardır.
  • Tüm durumlardan aynı anda tek bir veritabanına karşı işlemler yürütülebilir
  • Önbellekler  Oracle'ın Küresel Önbellek Yönetimi teknolojisi (Cache Fusion) kullanılarak eşitlenir.

 

RAC YAPI TAŞLARI

  • Veritabanı ve Durum dosyaları
  • OCFS(Oracle cluster file system) , CFS(cluster file system) veya hassas cihazlar ile paylaşılan depolama
  • HOST başına Yedek HBA(dönem ana veri yolu bağdaştırıcısı)  kartları
  • Küme bağlantısı için bir ve LAN bağlantısı için bir olmak kaydıyla, HOST başına Yedek NIC kartları
  • ORACLE_HOMES(OCFS oracle_home kurulumunu desteklemez)  için  Yerel RAID korumalı sürücüler

 

 

KÜME GİRİŞLİ BAĞLANTI

FONKSİYONLAR(FUNCTION)

  • Durum ve ileti senkronizasyonunda izleme pozisyonu
  • Dağıtılmış Kilit yönetici mesajları Taşıma
  • Uzak dosya sistemi Erişimi
  • Trafiğe özel uygulama taşıma
  • Küme adı yönlendirimi sağlama

 

ARA BAĞLANTI ÜRÜNLERİ

  • Memory Channel
  • Smp Bus
  • Myrinet
  • Sun SCI
  • Gigabit Ethernet
  • yüksek performanslı bilgi işlem(Infiband interconnect)

ARA BAĞLANTI PROTOKOLLERİ


  • TCP/IP
  • UDP
  • VIA
  • RDG
  • HMP
IO KANAL HBA ÜRÜNLERİ
  • Adaptec
  • DPT
  • LSI Logic
  • Interphase
  • Qlogic
  • Emulex
  • JNI
FABRIC(FC) ANAHTARLAR
  • mcDATA
  • EMC
  • QLOGIC
  • BROCADE
KÜME NODE' LARI
UNİFORM OLMAYAN BELLEK ERİŞİMİ (NUMA)
SYMETRIC MULTIPROCESSOR(SMP)

  • Paylaşılır sistem yolu ve giriş çıkış
  • Pahalı ve ölçeklenebilir problemler
  • Fazladan eklenen CPU mimari parçalar yükseltme işlemine sonuç döndürebilir.
  • DELL ve HP-Compaq

BLADE Servers
  • Egenera'dan(sanallaştırma yazılımı)  BladeFram  sistemi
  • Egenera- gereksiz merkezi kontrolörler, gereksiz yüksek hızlı bağlantılar
  • Egenera- PAN manager handles  
NOT:BladeSystem, sunucuların toplam sahip olma maliyetini düşürmek üzere, mevcut bladesunucu, hizmet ve ağları üzerine kurulan ve buna ek olarak yazılımı ve sanallaştırma araçlarına sahip entegre bir ortamdır.Kurumların bilgi işlem ortamlarında son derece az yer kaplayan Blade sunucular, yüksek miktarda veri depolayabiliyor. Blade sunucular, anında fonksiyon değiştirme, kapasiteyi isteğe göre ayarlama gibi özellikleri sayesinde işletmelere çevik ve esnek bir BT altyapısı sunuyorlar.



Bir sonraki paylaşımımda bağlantı kurulumunu adım adım özetlemeye çalışacağım.

sonrakine dek görüşmek üzere...


Çarşamba, 24 Kasım 2010 21:13

Dijital Dünya Sorgulanıyor

Yirminci yüzyılın son çeyreği, çok hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak
hafızalara yerleşti. Bu yıllarda ekonomik politikalarda, kültürel hayatta ve toplumsal
hayatta çok farklı dönemlere tanık olundu; Doğu bloğu yıkıldı, Berlin duvarı yıkıldı.
Liberal politikalar (özelleştirme vb.) ile birlikte serbest piyasa ekonomisine geçiş
yaşandı ve monetarist politikalar uygulamaya konuldu. 80'ler ekonomideki değişim
tartışmalarıyla geçerken, 90'lı yılların başlarında küreselleşme konusu dikkat
çekmeye başlamıştır. Hiç kuşkusuz burada bilgisayar ve iletişim teknolojilerinde
yaşanan gelişmeler, küreselleşmenin itici dinamikleri oldu. Bu yıllarda tele alışveriş,
tele bankacılık, tele posta gibi kavramlar gelişmeye başladı. 2000 yılı ile yeni bir
yüzyıla merhaba denildiğinde ise; dünya İnternet, elektronik ticaret, e-devlet
vb.  uygulamalarla, kendini tamamen dijital bir platformun içinde buldu.
Çağ atlatan buluş olarak nitelendirebileceğimiz binlerce araç veya yöntem, geride
bıraktığımız 20.yüzyılda devreye girdi. Özellikle, uçak, telefon, televizyon, internet
gibi iletişim ve ulaşım konusunda verim üreten buluşlar, ekonominin üretim hızını her
seferinde kat kat arttırdı. (1) Bu buluşlardan, kökleri, 1940'larda İngiliz Matematikçisi
Alan Turing' in geliştirdiği elektromekanik
bir alete dayanan bilgisayarlar,
günümüzde çok daha karmaşık ve bir o kadar da gelişmiş bir yapıya dönüşmüş ve
tüm dünyada vazgeçilmez bir araç haline gelmişti ve özellikle internet teknolojisi ile,
pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak posta işlemlerini epostaya
dönüştürerek, insanoğluna hayal edemeyeceği bir hız kazandırdı. Her geçen gün
gelişen teknolojisi ile birlikte, elektronik alışveriş, elektronik iş uygulamalarına imkan
tanıdı. Bununla birlikte elektronik ticaret uygulamasına geçişi hızlandı. Diğer yandan
edevlet
(devletin bir takım faaliyetlerin bilgisayarlar aracılığı ile ya da internet
aracılığı ile gerçekleştirilmesi söz konusu oldu), e-eğitim  (eğitim faaliyetlerinin
özellikle üniversite eğitiminin internet üzerinden gerçekleştirilmesi sağlandı), e-noter
ve daha pek çok konuda gelişmeler yaşanmaya başlandı. Son olarak ABD'de yürürlüğe giren eimza
uygulaması gelinen son noktayı işaret etmektedir. Bu gelişmelerin yaşanması ile birlikte toplumsal
ve ekonomik hayatta da önemli  değişimlerin yaşandığını söylemek mümkündür. Bu çalışmada,
belirtilen teknolojik gelişmelere bağlı olarak, özellikle, teknolojik güce sahip olan ekonomiler ile sahip
olmayan ekonomilerin durumlarının ve bu süreçte yaşanan global eşitsizliğin değerlendirilmesine
yer verilecektir.
Dijital dünyanın hakimiyeti ile girilen 21. Yüzyılda "Yeni Ekonomi" kavramına da
sıkça rastlanmaktadır. Bu kavram üzerinde halen, net bir kavramsal açıklamaya
gidilememesine karşın bir takım ipuçları bulmak mümkündür. Yeni Ekonomi kavramı
ile; "temelinde bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişim ile bunun üretim, satış,
pazarlama ve genel yönetim sistemlerinde yarattığı 'yenilikler'in yattığı bir
ekonomiden" söz edilmektedir. (2) Elektronik ticaret ve enformasyon teknolojilerine
dayalı endüstriyel hareket, yeni ekonominin bir diğer adıyla dijital ekonominin,
şaşırtıcı bir hızla ilerlemesine imkan vermiştir. (3) Bu gelişme, pek çok konuda
olduğu gibi bu konuda da farklı bakış açıları ve yaklaşımları beraberinde getirmiştir.
Özellikle küreselleşme tartışmalarında görülen küreselleşme karşıtı düşünceye paralel
olarak "dijital dünya" yaklaşımına da tepkisel bir yaklaşımdan söz edilebilir.Temelinde
teknolojik güce dayalı global bir eşitsizliğe yol açtığı düşüncesine
dayanan "Dijital Bölünme" kavramı bu düşünceyi daha net ortaya koymaktadır.
Dijital Bölünme, kavramı ile, dijital teknolojilere sahip olan ülkeler ile sahip olmayan
ülkeler arasındaki uçurumun ortaya çıkması anlatılmak istenmektedir. Özellikle
teknolojik altyapıdan yoksun ülkeler (sanayileşme evresine geçiş yapamamış ülkeler)
de, dijital dünyadan söz etmek mümkün değildir. Diğer yandan gelişmiş
ekonomilerin, teknolojik altyapı avantajları ile dijital dünyaya uyum sağlamaları,
gelişmekte olan ülkeler karşısında elde ettikleri üstünlüğü çok net bir şekilde ortaya
koymaktadır. Ayrıca belirtilen üstünlüğe bağlı olarak, gelişmiş ekonomiler ile
gelişmemiş ekonomiler arasındaki farkın, her geçen gün hızla açıldığını ifade etmek
mümkündür.
Dijital bölünme, tüm dünyada ülkeler arasındaki dijital haritanın tekrar
anlamlandırılması zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Küreselleşme ile , ekonomileri
gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin alım gücünü yükseltmeleri zorunluluğu
nasıl ortaya çıkmışsa, dijital dünya düzeninde de böyle bir önkoşulun, sistemin
devamlılığı açısından önemli olduğu gözden kaçırılmaması gereken önemli bir
noktadır. Diğer bir ifade ile küresel pazarda, gelişmiş ülkelerin az gelişmiş ülkelere
sağlayacağı teknoloji transferleri ile aradaki uçurumun her geçen gün artmasını
önlemek mümkün olabilecektir. Belirtilen eşitsizlik ve uçuruma bağlı olarak,
teknolojik gelişmeleri takip edebilme gücüne sahip olmayan pek çok ekonominin
bulunması bu bağlamda endişe vericidir. Gerekli önlemlerin alınmaması ile birlikte,
dijital çağ söylemlerinin dijital tehditlere dönüşerek dünya üzerinde çok ciddi bir
dijital bölünmeye yol açacağı aşikardır. Belirtilen önlemlerin alınmaması durumunda,
süreç önceleri sürekli gelişmiş ekonomiler lehine gelişecek ancak gelişmiş
ekonomiler lehine gözüken durum bir süre sonra bumerang etkisi yaratarak, kendi
ürettiklerini kendileri tüketmek zorunda kalan gelişmiş ekonomiler üzerinde bir kısır
döngüye yol açacaktır. Bu tür bir kısır döngü de tüm dünyada bir global krizin
yaşanmasına yol açabilecektir.
Sonuç olarak, küreselleşme ile birlikte dünya üzerindeki yaşanan bölünmenin (bir
yanda sürekli zenginleşen ülkeler, diğer yanda sürekli yoksullaşan ülkeler) teknolojik
gelişmelere ayak uydurulamaması sonucuna bağlı olarak daha da ciddi bir oranda
yaşanacağı düşüncesi yaygınlaşmaktadır. Dolayısı ile teknolojik gelişmeleri takip
edemeyen, altyapıya sahip olamayan ülkeler, gerek ekonomik anlamda gerekse
gelişmişlik düzeyi bakımından, teknolojik güce sahip ülkelere göre daima
gerileyeceklerdir. Bu yönüyle yaşanacak eşitsizlikler sonrasında, ülkelerin farklı bir
şekilde ayrımlaşmalarına tanık olacağız.
Dr.Aşkın Keser
Kaynaklar:
(1)Cem, İpek, Yeni Ekonomi, 21Ağustos 2000, Sabah Gazetesi
(2)Korkmaz İlkorur, Dijital Bölünme, Yeni Binyıl Gazetesi
(3) Electronıc Commerce In The Dıgıtal Economy,
http://www.ecommerce.gov/ede/chapter1.html
(4) Korkmaz İlkorur, Dijital Bölünme, Yeni Binyıl Gazetesi
Çarşamba, 03 Kasım 2010 18:49

Oracle Data Integrator(ODI) Genel Bakış

OLAP VE ORACLE DATA INTEGRATOR(ODI)

  

Olap ve Oracle Data Integrator arasinda, tablolama konusunda ortaklik bulunuyor.Aslinda ODI yeni bir teknoloji degildir. Yani bildigimiz manada. Asagida tablolardan da anlasilacagi gibi, ODI sadece yöneticidir. Kendisinin yaptigi bir sey yoktur.Oracle, SQL gibi database sistemlerde bu toollari kullanir.OLAP ile ise zaten OLAP'in kendisi veri bütünlestirme yöntemidir. Oracle'da da ODI ile bu teknolojiyi kullanabiliriz.

ODI Nedir?

ODI: Oracle Data Integrator

ODI daha sonra hedeflere yüklenecek çok sayida verinin saglar.Yeni set edilmis bilesenlere veya herhangi heterojen kaynak(çesitli veriler)lara uzaktan erisimi saglar. Yani onlarin(verilerin) tanimlariyla baglantilar kurar. Kendileri offline olsalar bile; onlarla ilgili islemler yapabilir. Bunu sürükle birak mantigi ile ama yine de bir kod tabani üzerinden yapar.Süreç akisi ve veri haritalama kullanarak,ELT isleme benzer veri entegrasyonu ODI ile gerçeklestirilebilir. Veri birden fazla kaynaktan, çesitli dönüsüm süreçleri gönderilerek ve ayiklanan bir nihaî hedefe yüklenerek; olusturmak istedigimiz tablo kriterlerine uyacak kadar esnek bir yapi ile ODI de(daha dogrusu; yine Oracle'in kendisinde) islenebilir.Dönüsümler kaynak sistemleri veya platformu üzerinden, hedef ortamda özel kodu dahil bilgi modülleri tarafindan tanimlanarak olusabilir.

Oracle Data Integrator(ODI) , yüksek performansli hareket ve veri dönüsümü durumlarina göre; heterojen sistemlerde senkron ve asenkron modlarla gerçek zamanli toplu islemler yaparak; modüler tasarim yaklasimi ile kullanici verimliligini artirir.ODI, grafik modülleri ve yazilim prensipleriyle buna izin verir.Oracle Data Integrator, grafik modulleri ve yazilim maddeleri ile buna izin verir(verimlilik artimina).

• Ters mühendislik uygulama modelleri.

• Veri tutarliligi kontrolu.

• Arabirimleri uygulamalari arasinda Tasarim, test, isletmek ve korumak

• Kontrol edilmis veri arayüzler tarafindan, hata izolasyonu ve/veya geri dönüsüm ile islenmis olarak akmasi • Eksik veri girisi tanimlamak

Oracle Data Integrator(ODI) için tasarlanmistir.

 

ORACLE DATA INTEGRATOR(ODI) MIMARISI

 

Mimari Durumu(görünüsü)

ODI mimarisi bilesenlerle, client-server tarzinda bi moduler ambar etrafinda organize edildi. Grafik modülleri ve uygulama araçlari ile bütünüyle java da yazildi.Kullanicilar bilgiye bir arayüz vasitasiyla(designer), mimariye dahil bir web uygulamasi ile erisebilirler.

1 GRAFIK MODULLERI

4 tane grafik Modülü vardir. i)Designer, ii)Operator, iii)Topoloji Yöneticisi ve iiii)Güvenlik Yöneticisi.Bu moduller Java Virtual Machine 1.5(J2SE), grafik platformunda kurulabilir. Windows uygulamalari, Linux, HP-UX, Solaris, AIX ve Mac OS digerlerinin ortasinda dahil edilebilir. Bu topolojilerin grafiksel pozisyonlarina sekilden genel olarak ulasabiliriz.




Designer, data dönüstürümü ve data güvenligi için deklaratif kurallari tanimlar. Tüm proje gelistirmeleri bu modülde alan götürür.Bu alan database ve uygulama metadata getirtilir ve tanimlanir. Designer modül üretim senaryolari olusturmak için kurallar ve metadata kullanir.Bu metadata yönetimi ve gelistirimi isin özendeki ve önemi ciddi seviyede olan bir modüldür.

Operator, üretimi denetler ve yönetir. Üretim operatoru için design edlimistir ve uygulama logaritmalarini hatali sayimlar ile gösterir.

Topology Manager, altyapi sisteminin fiziksel ve mantiksal mimarisini tanimlar. Serverlar, Semalar ve Araçlar bu modulde genellikle altyapi sistemini veya Proje yöneticileri kayitlidir.

Security Manager, kullanici profilleri ve onlarin özel erisimlerini yönetir. Bu modul genellikle güvenlik yöneticileri tarafindan kullanilir.

 

 

2 RUNTIME PARÇALARI

Sekil de designer, Operator, Repository(ambar), Sheduler Agent iliskisel çalismalari anlasilabiliyor. Veri ambari raporlama aninda Sheduler Agent iliskisi Designer ve Operator kavramsallasmasi görülüyor.

Senaryo uygulanmasini Sheduler Agent koordine eder.Sheduler Agent herhangi Java platformunda kurulabilir. Sheduler Agent almak-yüklemek seklinde dönüstürmek ile arada bir perform eder ve tasir. Uygulama ambarindan kodu basit bir sekilde alir, düzeltir ve sonra database server'ina, uygulama alanlarina cevap döner.


Veri Ambari

Veri Ambari, veritabani hareketinden çok sorgulama ve analiz için kullanilmak üzere dizayn edilmis iliskisel bir veritabanidir. Genelde

hareket verisinden elde edilmis tarihi bilgiler içerdigi gibi baska kaynaklardan gelen bilgiler de içerebilir. Veritabani hareketlerinden

kaynaklanan is yüküyle analiz yükünü birbirinden ayirir ve bu sayede degisik kaynaklardan toplanan bilgilerin daha kolay bir sekilde

organize edilmesine olanak saglar.

Veri Ambari ile OLTP Sistemler Arasindaki Farklar

Veri Ambari ve OLTP sistemlerin ihtiyaçlari birbirinden çok farklidir.Tipik bir veri ambari ile OLTP sistemler arasindaki bazi farklar sunlardir:

--Isyükü:Veri ambarinda ne tür bir is yük olacagini önceden bilmek zordur, bu sebeple veri ambarini muhtemel bir çok farkli sorguya göre optimize etmeniz gerekir.Ama OLTP sistemlerin karsilasacagi operasyonlar önceden bellidir.Uygulamanizi özellikle bu operasyonlara göre ayarlayabilirsiniz.

--Veri degisimi: Veri Ambarinda uç kullanicilar direk olarak degisiklik yapmaz.Veri ambarinda veri degisiklikleri günde veya haftada bir kere olacak sekilde toptan yapilir. OLTP sistemlerde ise uç kullanicilar devamli veri üzerinde degisiklik yapar ve sistemde herzaman en güncel bilgi bulunur.

--Sema Dizayni:Veri ambarlarinda, sorgu performansini artirmak için genelde denormalize veya kismen denormalize semalar kullanilir.

OLTP sistemlerde ise, veri degisimini optimize etmek ve veri tutarliligini garanti etmek için tamamen normalize edilmis semalar kullanilir.

--Tipik Operasyonlar:Tipik bir veri ambari sorgusu binlerce hatta milyonlarca satir tarar ama OLTP sistemlerdeki operasyonlarda çok az sayida satira erisilir.

--Tarihî Bilgi:Tarihi analizleri destekleyebilmek için veri ambarlarinda aylarca hatta yillarca zamanlik veri depolanir.Ama OLTP sistemlerde en fazla birkaç haftalik yada aylik bilgi depolanir.

Veri Ambari Mimarisi

Veri ambarlari ve onlarin mimarileri organizasyonlarin durumuna göre degiskenlik gösterir.Üç temel mimari sunlardir:

--Veri Ambari Mimarisi(basit) :Uç kullanicilar degisik kaynaklardan toplanan veriye direk ulasirlar. OLTP sistemlerden gelen veri,metaveri ve ham veri olarak sistemde tutulur. Sistemde depolanan bir diger tipteki veri ise meta ve ham verinin islenmesi sonucu elde edilen ve veri ambari için çok önemli olan özet veridir. Oracle'da özetlere materialized view denir.

--Veri Ambari Mimarisi(Sahneleme alani içeren):Operasyonel verinin veri ambarina atilmasindan önce temizlenmesi ve bir ön islemden geçirilmesi gerekir.Bu is için bir sahneleme alani kullanilir.Bu özet verinin çikartilmasini ve veri ambari yönetimini kolaylastirir.

--Veri Ambari Mimarisi(Sahneleme alani ve veri çarsisi içeren):Organizasyon içindeki degisik gruplara göre veri ambarinin mimarisi kisisellestirilmek istenebilir.Bunu saglamak için kullanilan yapilara veri çarsisi denir. Veri çarsisi, yürütülmekte olan isin belirli alanlari için dizayn edilmis sistemlerdir. Örnegin, veri ambarinda satis yada satin almayla ilgili verilere uç kullanicilar ayri ayri ulasmak isteyebilir.

Materialized View'lar

Bu yapi bir sorgunun sonuçlarini ayri bir sema nesnesi içinde tutarak tablolara dolayli bir erisim saglar. Yer kaplamayan normal viewlarin aksine, bunlar bir veya daha fazla temel tablo yada viewdan yapilan sorgunun sonucunda olusan satirlari saklarlar. Sorgunun temel tablolariyla ayni veya farkli veritabanlarinda olabilirler.






 

 

Cumartesi, 30 Ekim 2010 09:39

Veri Ambarı ve Veri Madenciliği Nedir?

VERİ AMBARI NEDİR?

Veri ambarının ne olduğu sorusuna yanıt verebilmek için öncelikle bazı kavramlardan bahsetmek gerekmektedir. Ancak kaba bir tanımla, veri ambarı “işletimsel sistemlerin çıktısı olan verilerin yönetildiği bilgi ortamıdır” denilebilir.

Cuma, 29 Ekim 2010 20:31

Sap Uygulama ve Çözümleri

SAP Hakkında

Dünya çapında 120'den fazla ülkede, 27.000'den fazla şirkette, 91.500 konumda kullanılan ve 12 milyondan fazla son kullanıcısı olan SAP'ın merkezi halen Walldorf'dadır. 28 endüstri özel çözümü ile ERP yazılımları arasında öne çıkmaktadır. Kuruluşu 1972; çalışan sayısı 2007 verilerine göre 43.861'dir. AR-GE yatırımına her yıl büyük paylar ayırarak sistemin dinamiğini sağlamaktadır.(2007; 1,2 milyar € yatırım)

  • «
  •  Başlangıç 
  •  Önceki 
  •  1 
  •  2 
  •  Sonraki 
  •  Son 
  • »
Sayfa 1 / 2
You are here Yazarlarımız Mustafa