
Ömer Faruk GÜL
Sakarya Bilgisayar Müh. mezunuyum.Çalışmalarıma Web Teknolojileri ve Oracle Data Warehouse üzerine devam ettirmekteyim.
Website bağlantısı: https://datawarehouse.gen.tr E-posta: Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
Gartner: “Microsoft 2011 yılının İş Zekası Liderler Kategorisinde”
Microsoft, Gartner’ın yayınladığı 2011 Magic Quadrant (MQ) Raporu’nda İş Zekası alanında,Uygulama becerisi ekseninde tüm rakiplerinin önünde yer aldı.
Microsoft’un İş Zekası alanında kurumsal bir lider olduğu ve Microsoft ile müşterilerin başarıyı yakaladığı Gartner tarafından yayınlanan raporla da belgelendi.
ETL Süreç Tasarımı ve Yönetimi
ETL süreci, veri ambarı olayının en meşakkatli işi diyebiliriz. Veri ambarı kurulduktan sonra hergün devam eden aksadığında organizasyonda yüksek seslerin çıkmasına sebep olan, sürekli düzgün gitmesi de mümkün olmayan, organizasyondaki tüm teknik sistemlere dokunan bir iş. Her ne kadar ne yaparsan yap yine sıkıntı kaçınılmaz gibi bir resim çizmiş olsam da işin en başından bazı durumlar için kafa yorarsak bu problemleri minimize edebiliriz.
Real Application Clusters Yazılımı Mimarisi
Bu makalede, Oracle Real Application Cluster özgü mimari bileşenleri'nden bahsedelim. Bu bileşenlerden bazıları, Oracle veritabanı yazılımı ile temin edilebilirken bazıları da vendor-specific(sağlayıcıya özgüdür)’tir.
Bu makaledeki başlıca konular Real Application Cluster bileşenlerini tanımlamaktadır.
Bunlar:
Operating System-Dependent Clusterware
Hakkımızda
Misyonumuz
Datawarehouse proje ekibinin misyonu ulusal ve evrensel boyutta bilgi üretmek, teknolojik ve kültürel birikimin ülkemiz üniversitelerinde en iyi düzeyde erişilebilir olacağı bir yazılım paylaşım ağı kurmak ve Anadolunun her bir noktasındaki teknokentlerde ve kulüplerde tüketen değil üreten bir yapı oluşturmak amacıyla kurulmuştur. Bu misyonu gerçekleştirmek için yola çıkmış olan ülke sevdalısı genç girişimciler Datawarehouse.gen.tr’yi sınırsız bilgi paylaşımının yapıldığı bir eğitim paylaşım platform haline getirmektir.
Vizyonumuz
Datawarehouse.gen.tr ekibi araştırma ve pratik ağırlıklı bir çalışma modelini benimsemektedir. Bununla birlikte bilginin kalitesinden de ödün verilmeyecektir. Çalışmaların tümünde uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak gereksiz bilgiden uzak durulmakta, kaliteli yazarlardan ve kaliteli kullanıcıdan yana olan bir sistemi takip etmektedir. Böylelikle uluslararası platformda ülkemizi daha ön plana taşımak amaçlanmıştır.
Oracle Mimarisine Giriş-2
Oracle Server : Veritabanındaki tüm dosyaları, arka plan prosesleri v.b yapıların tutulduğu sistemin adıdır. Bir veya birden fazla database I barındırır. Açıkçası herhangi bir server makina üzerine kurulan sistemdir.
Oracle Instance : Her veritabanı için bir örnek oluşturulur. Veritabanı dosyaları, arka plan prosesleri ve memory yapılarının barındıldığı katmandır. Veritabanı her açıldığında açılır ve kapatıldığında otomatik olarak kapatılır. İleride bileşenlerin detayına inildiğinde bu kavramlar daha anlaşılır olacaktır.
Oracle Mimarisine Giriş
Selam arkadaşlar DWH a geçmeden önce oracle mimarisini hakkında öğrenmemiz gereken yazıları paylaşacağız..
Oracle veritabanı da diğer ilişkisel veritabanları gibi verilerle beslenir ve bu verilerin birbiri arasındaki senkronizasyonunu tutarak optimum şekilde depolanmasını ve istenilen amaçlara gore sorgulanmasını amaçlamaktadır. Veritabanları, bilişim projeleri ve bilgi yönetiminde en temel faktördür. Çünkü veri, her projelerin temel yapı taşıdır ve bütün bu gelişen sistemler, veriden optimum fayda sağlamak ve bir nevi ham veriyi optimum şekilde yöneterek ideal stratejiler oluşturma amaçıyla inşa edilmektedir.
Oracle veritabanı, yapı olarak fiziksel ve mantıksal olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bu yapılar birbirinden ayrı olduğu için verilerin fiziksel olarak depolanma şekli mantıksal yapıya erişimi etkilemez.
Mantıksal Veritabanı Yapıları