
Samet Aslan
Website bağlantısı: E-posta: Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
Java Nedir ?
Java ismini her yerde duymuşunuzdur.İnternette gezinirken , oyun oynarken , telefonunuzdaki oyunlarda, programlarda .. Java günümüzde 4.5 milyarı aşkın aygıta güç katmaktadır. Bu aygıtları şöyle sıralayabiliriz;
• 800 milyonu aşkın PC
• 2,1 milyardan fazla cep telefonu ve mobil cihaz (kaynak: Ovum)
• 3,5 milyar akıllı kart
• Dekoderler, yazıcılar, Web kameraları, oyunlar, araçlar için yol bilgisayarları, sayısal loto bayileri, tıbbi cihazlar, otopark ödeme noktaları ve diğerleri.
Java Sun Microsystems firması tarafından geliştirilmiş olan üst seviye bir programlama dilidir.Javanın ilk adı OAK ‘tır.OAK 1995 yılında başarısız olunca Sun firması bu programlama dilinin adını Java olarak değiştirdi ve Internet üzerinde popüler bir programlama dili haline getirmeye çalıştı. Java, C++ dili gibi nesne yönelimli bir programlama dilidir ancak bu dile göre çok daha sadeleştirilmiştir. Java , uygulamaların programların farklı işletim sistemleri üzerinde de çalıştırılabilmesi düşüncesi ile geliştirilmiş bir teknolojidir.
Java Sun MicroSystems firması tarafından geliştirilmiş hem programlama dili hem de bir ortam olarak düşünülebilir.Programlama dili olarak nesneye yönelik ( object –oriented), açık kodlu, güvenli ,internet içinde elverişli bir teknolojidir. Ortam olarak da orta katman (Middleware) teknolojiler bulabilirsiniz. Java ile proje tasarımı ve gerçekleştirimi kolay diğer dillere göre daha kolay , daha esnek ve daha hızlı sürede yapılabilir.
Java ile
• Cep telefonları , Smart kartlar için uygulamalar
• Dağınık bileşenler (CORBA )
• Web tabanlı uygulamalar ( Servlet,JSP)
• Grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) uygulamaları ( Applet)
• Veri tabanına erişim uygulamaları Ve daha bir çok alan için uygulama tasarlanması ve geliştirilmesi yapılabilir..
Oracle 11g BI ile Harita Üzerinde Rapor Oluşturma(Integratıon Mapviews)
BI EE 11 g’nin en büyük özelliklerinden biri MapViewer’dır.
Bu özellik , haritalara yetenek ve görsellik katarak raporlar oluşturmamızı sağlamaktadır.Örneğin dünya çapında bir haritada ülke bazında satış analizi yapmak istediğimizde her ülke için ayrı renklendirme yapmaktadır.Aynı zamanda bu sayede geniş bir görsel analiz yeteneği sağlayan haritalarda yerleşim,pasta grafikleri, çubuk grafikler de mümkündür.10g ‘de bir BI EE ve MapViewer gerçekleştirmek için java ile karmaşık bazı komut dosyaları ile yapmamız gerekiyordu.11 g ile bu entegrasyon artık çok kolay sağlanıyor.. Aşağıda 4 yıl boyunca 3 ABD eyaletinin Satış Performans Raporunun entegrasyon örneğini inceleyelim..
Aynı harita üzerinde uygulanan iki görsel vardır. İlki satış performansına göre 3 eyalet için farklı renk kodlanmıştır.Diğeri ise tek bir haritada her eyalet için yıllık performansının pivot tabloda gösterilmesidir.Bunu yapmak için MapViewer entegrasyonunu sağlayan instanceconfig.xml’i günceleyerek aşağıdaki tagı eklememiz gerekiyor. /mapviewer 600
Presentation Service ( Sunum hizmeti) ni yeniden başlatmamız gerekiyor.Bu BIEE ile MapViewer arasında bağlantı sağlar.Entegrasyonu sağladıktan sonra standart uzaysal MVDemo şemasını ekliyoruz.Bu şema Layers,Themes ve büyük Amerikan devletleri, şehirleri, devletler arası karayolları baz alan haritaları içerir.MVDemoyu ekleyip kurduktan sonra kendi haritalarımızı oluşturabilmek için MapBuilder uygulamasını indirmemiz gerekiyor.Biz BIEE yin bize sağlamış olduğu bu haritayı kullanacağız.
MapBuilder uygulamasını yükledikten sonra uygulamayı açıp MVDemo şemasına giriş yapalım.Varsayılan olarak bu şema bize yerleşik bir sürü tema , baz haritaları ve Tile katmanını sağlamaktadır. Baz harita olarak STATE MAP’i THEME_DEMO_STATES ve THEME_DEMO_STATES_LINE ‘ sı kullanarak oluşturalım. Bu işlemle aşağıda bize gösterildiği gibi tüm ABD eyaletlerini ve sınırlarını bir harita üstünde basit bir şekilde göstermektedir. Baz haritayı oluşturduktan sonra STATE_TILE_MAP adında bize bu haritayı verecek tile layer’ı oluşturmamız gerekiyor.Yakınlaştırma düzeylerini, sınırları vs bu tile layer’da tnımlayabiliriz.
Artık elimizde ABD’nin eyaletlerini ve sınırlarını gösteren bir harita var.MapViewer yönetici ekran üzerinden haritayı çevrim içine alarak MapViewer uygulamasında haritayı tutmalıyız. Şimdi haritayı BIEE’de kullanabiliriz.Yukarıda kullanılan temayı THEME_DEMO_STATES’i BIEE’ya geçmesini sağlayacak STATE_ABBR adında bir tanımlayıcı belirtiyoruz.Manage Map Data ekranındaki sunum hizmet yönetici konsolundan BIEE ambarı sütun/konu alanları ,MapViewer arasındaki ilişkilerin tanımlandığı yerdir.
Bu ekranda biz katmanları, arkaplan haritaları ve resimleri aşağıda gösterildiği gibi dahil etmemiz gerekir. THEME_DEMO_STATES tema ve harita durum sütunlarını depodan düzenleyin.Mekansal kullanılan sütun ile BI EE haritalandırılmış sütun arasında herhangi bir ilişki olmasına gerek yoktur.Emin olmak için gereken nitelikleri karşılaştırmalıyız.Benim durumumda, the State kısaltmaları the SH şemasından geliyor ve THEME_DEMO_STATES, MVDEMO şemasındaki the State tablosundan gelmektedir.
Sonra arka plan haritalarındaki STATE_TILE_MAP’ a gidip THEME_DEMO_STATES’i ekleyin Bu ,Answer’den MapViewers’a eklediğimiz the Subject Area ile Map arasında ilişki kurar.Bunu yaptıktan sonra , 4 yıl boyunca sadece 3 devleti içeren SH şemasından rapor oluşturmanızı sağlar. Yeni harita oluşturmak için The New Map View seçeneğini kullanın. MapViewer’da oluşturduğumuz harita gelecektir.Dikkat ederseniz otomatik olarak bazı renkler raporumuzun parçası olan 3 devlete kodlanacaktır. Renk kodlaması harita üzerinde geçerli varsayılan harita görünümüdür.Aşağıdaki gibi harita üzerinde değişiklikler yapabiliriz.
Şimdi birden fazla pasta grafiği görünümünü oluşturalım. ( Tüm 3 eyaletin yıllık satış dağılımını elde etmek için ). Pasta grafikler için gerekli dilimi sağlayacak Yıl sütunu ekleyelim… Bu bize MapViewer’da gerekli görselleştirmeyi sağlayacaktır. Bir çok adımdan sonra görünümüzü elde etmiş oluyoruz. MapViewer ayarlarını kurmaya çalıştığımızdan dolayı adımlarımız bu kadar çok olmuştur. 11 g , java ile karmaşık bazı komut dosyaları ile harita görünümünü yapmaktan bizi kurtarmış oldu.