İnsan hayatının şüphesiz en heyecan duyduğu şey keşiflerdir.Bu ,bir toprak parçası,eşya,teori,insan,hayvan veya bitki hakkında keşif olabilir.Bilgi çağına ulaşmada bu keşiflerin önemi çok büyüktür.Bu keşifler için yapılan deneylerin sonucunda elde edilen “veriler” sayesinde “yeni keşifler” ortaya çıkmıştır.
Pusulanın icadı ile yeni ülkeler keşfetmek.Sınırsız deneysel çalışmaları ile Thomas Edisonun ampulü bulması..vb gibi
Geliştirilen her teori yeni “veri” lerin keşifinde büyük öneme sahiptir.Burda dene-gör yaklaşımlarını çokça yaşadığımız birçok insanlığın faydasına olabilecek buluştan bahsedebiliriz.
Fakat bilgisayarların ortaya çıkması ve teknolojinin gelişmesi ile artık hesaplanan ve ne olduğu bilinen veriler üzerinde çalışma yapılmaya başlandı.Uzay araştırmalarında bilgisayar-matematik ikilisi birbirlerini sürekli geliştirerek yeni keşiflerin yolunu açması gibi..
Buaraya kadar “veri”nin tesadüf ,teorik ve hesaplamalı aşamalardan geçtiğini anlamış oluyoruz.Fakat günümüzde asıl ilgilenilmesi gereken en büyük soru “verinin geleceği !”
Ben bunu matematiksal verinin duygusal bozulması olarak adlandırıyorum.10 sene öncesine kadar verinin veritabanlarında saklanması bile yeterliyken ,günümüzde büyük büyük veri ambarları artık yetmiyor veya ihtiyacı karşılayamıyor daha da önemlisi “içindeki veri ‘nin ne olduğu bilinmiyor.Günümüz sorunlarından; verinin yeterince keşfedilememesi,kalite sorunu,tekilleşememesi,kaynağının bilinmemesi ..vb gereksiz birçok verinin üst üste durmasının koca bir çöplük şeklinde geri dönüşümü beklediğini biliyoruz.İşte tam bu noktada “veri bilimcileri” sahneye çıkıyor ! Bir sihirbaz edasıyla “veri”nin şirket için en karlı şekle dönüşümünde rol alan büyük oyuncular..
Bu oyuncular verinin geçmişte ne olduğunu, şuan ne olduğunu ,nasıl olması gerektiğini ve gelecekte ki ihtiyaçlarını analiz edip matematik-istatistik-maliyet-geleneksel yöntemler-şirket için bilgi..vb konularında bilgi sahibi ve keşifcileridir.
Geleneksel yöntemlerle sonuç arayan veri analistleri “bütün dünyayı sorgularken” veri bilimcileri “tüm dünyayı download” etmek ister !
Veri Bilimcilerinin değerinin daha fazla artması için biraz beklememiz gerekiyor.Big data dediğimiz kavram ülkemizde ve dünyada geliştikçe veri bilimcilerine daha fazla ihtiyacımız olacak.Günümüzde Sosyal Medya’yı analiz etmek ile eşdeğer tutulan bit data konsepti şirketlerin Master Data Management yapabilmesi için en büyük kozları olacaktır.Müşteriye 360 derece ulaşabilen bir yapıdan bahsediyorsak hayatımızdaki anlamlı herşeyin big data içine girmesi gerekiyor.Veri Bilimcisi yaklaşımı ile konuşursak anlamlı hale gelmesine gerek yok çünkü onun anlamlı olup olmadğınıda Veri Bilimcisi bizlere söyleyecektir. Demir tozları arasında elmas bulmak gibi !
Yusuf Arslan
[email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Latest posts by Yusuf Arslan (see all)
- ODI 12c Eğitimi - Oca 3, 2016
- Veri Ambarı & ODI Online Eğitim - Ara 18, 2015
- Katılımcı Yorumları - Eki 27, 2015