Data monitoring işlemleri ile dataware house hakkında istatistikler toplanır. Toplanan istatistikler değerlendirilerek datawarehouseda neler olup bittiği hakkında bilgi elde edilir.
Genellikle datawarehouse monitoring işlemleri, datawarehouse kurulurken belirlenir. Datawarehouse’de yapılan ana işlemler
- Data yüklemesi
- Sorgulama ve Raporlama
- Datanın tarihsel olarak arşivlenmesi
- Yedekleme ve yedekden geri dönme
Data monitoring işleminde ise satır ve kolon bazlı olarak ne kadar veri kullanılacağını hesaplanması yapılır. Dikkat edilirse buarada bahsettimiz konu veri kullanımının tablo bazında değil, satır ve kolon bazın ne kadar olacağıdır. Daha açık bir ifade ile bir tabloda tek bir satır yada bir tabloda az sayıda kolon olupta çok fazla kayıt olabileceği için tablo bazlı yapılmaz.
Datawarehouseda bazı veriler yılda sadece bir kez, bazı veriler ayda bir kez kullanılırlar. Böyle durumlarlar ise data monitoring işlemi, verinin kullanıldığı zaman belli olacaktır. Kullanılmayan yada seyrek olarak kullanılan datalar data warehouseden hemen erişime açılacak sistemlere yada çevrim dışı depolama sistemlerine aktarılmalıdırlar. Data monitoring, data bazlı, kullanıcı bazlı, tepki süresi bazlı ve datawarehouse işlemleri bazında yapılır.
Monitorleme data bazlı yapılabileceği gibi kullanıcı bazlı da yapılabilir. Hangi kullanıcının ne sıklıkta hangi dataya erişiğine bakılır. Böylece datawarehouse kullanıcıları kullanım bazlı olarak kategori edilir.
Tepki sürelerine göre monitorleme, problemlerin tanımlanması ve veri taleplerinin tamamlanmasında yanıt sürelerinin (response time) tutulmasınıda sağlar. Datawarehouse’da neler olduğunu anlamak için tepki süreleri uzun bir süre boyunca ölçülmelidir.
Datawarehouse işlemlerini monitorleme ise datawarehouse işi yükü takip edilir. datawarehouse içerde nelerin olduğu takip edilirken, içerde çalışan işlemler, büyük miktar veri sorgulamaları, uzun süren sorguların veri sunumları, … gibi işlemler bakılarak performans takip edilir.