Cumartesi , 27 Aralık 2014
Anasayfa / MAKALELER / Veri Ambarı / Big Data Nedir ? -Microsoft

Big Data Nedir ? -Microsoft

Microsoft olarak “Büyük Veri” .

Son dönemlere kadar kurumların karar verme mekanizmaları genellikle ilişkisel veri tabanlarında saklanan yapısal veriye dayanıyordu. Ancak bu verinin dışında çok büyük değer taşıyan ve son döneme kadar çok fazla kullanılmayan ve yapısal olmayan büyük miktarda veri de bulunuyor : Bloglar, Sosyal medaya paylaşılan veriler, muhtelif sensörlerden toparlanan veriler, elektronik postalar, fotoğraflar, videolar, web loglar gibi.
Diğer yandan pek çok endüstri trendi geleneksel veri yönetimi, iş zekası platform ve araçları üzerinde baskı meydana getiriyor. Örneğin :
  • Artan veri hacmi : Dünya çapında yıllık veri hacmindeki büyüme %59 ve büyümenin artarak devam etmesi bekleniyor. Bu büyümenin merkezinde hem geleneksel hem de yeni veri kaynakları yatıyor. IDC dijital kayıtların bu sene sonunda 1.2M Zetabytes (1021bytes)’a ulaşacağını, önümüzdeki on sene içinde de 44 katına çıkacağını tahmin ediyor.
  • Artan Veri ve Analiz karmaşıklığı : Bir önceki paragrafta bahsettiğimiz büyümenin asıl kaynağıyapısal olmayan verilerden geliyor. Yapısal olmayan verilerin yaklaşık %80′nin değersiz olduğuna dair mit
    ise gerek arama motorlarının gerekse de e-ticaret yapan kurumların tıklama verisini takip ederek ulaştıkları başarı sonrasında çürütülmüş görünüyor. Asıl gereksinim ise yapısal ve yapısal olmayan verinin saklanması, beraberce analiz edilerek, veri madenciliği işlemlerine tabi tutulması.
  • Farklılaşan Ekonomi ve Gelişmekte Olan teknolojiler: Bulut bilişim ve donanım çözümlerinin kolaylıkla ulaşılabilir, fiyatları uygun emtia haline dönüşmesi veri işlemlerinin ekonomisini temelden ve radikal bir biçimde değiştidi. Fiyatı uygun donanım çözümleri, Hadoop gibi yeni nesil dağıtık paralel işlem altyapıları ile tamamlanarak, muazzam büyüklükteki verilerin işlenmesinin üstesinden gelinmesini sağlıyor.
Büyük veri” dediğimiz zaman kısaca Petabytlar mertebesine ulaşan yapısal ve yapısal olmayan veriden, gerçek içgörü el edecek teknolojileri, eğilimleri ve yaklaşımları kastediyoruz.
Yukarda bahsettiğimiz noktalardan yola çıkarak, kurumlar ve çalışanlar ne bekliyorlar sorusuna yanıt arayacak olursak : Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verinin beraberce analiz edilmesi ve veri madenciliği işlemlerine tabi tutularak kurum için anlamlı sonuçlar ve içgörü elde edilmesi temel beklenti. Örneğin bu sayede kurumlar aşağıdaki sonuçlara ulaşabilirler :
  • Kullanıcıların davranış ve reaksiyonlarını çevirimiçi anlamak
  • Eğilimler ve popular konuları sosyal medya analizleri ile anlayabilmek
  • Reklam kampanyalarını doğru hedeflemek ve optimize edilmek
Microsoft olarak  “Büyük Veri” konusuna yaklaşımımız üç temel noktaya odaklanıyor:
  • İlk hedefimiz  Hadoop yapısını çok daha fazla BT çalışanı ve yazılım geliştirici için ulaşılabilir konuma getirmek.
  • İkincisi Hadoop yapısını kurumsallaştırmak. Diğer bir deyişle Kurumsal ve iş kritik beklentileri karşılayacak şekilde güvenlik, tahmin edilebilir ve iyi bir performans,
    kurumların seçimine göre kurum içi, bulut ve/veya hibrid senaryoları desteklemek.
  • Üçüncüsü de  bütün kullanıcıların Büyük Verinin üreteceği içgörüden nerede olursa olsun faydalanmasını sağlamak.
Bir sonraki yazımda yukardaki temel ilkeleri yerine getirmek üzere Microsoft’un Büyük Veri yol haritasını paylaşacağım.

Gokben Utkun

Gökben Utkun 1996 yılından bu yana farklı şirketlerde veritabanı ve veritabanı odaklı çözümler konusunda farklı görevlerde çalışmıştır. 2008 yılından bu yana Microsoft'da Uygulama Platformu Ailesinden (SQL Server, Biztalk, Development Tools) sorumlu ürün yöneticisi olarak çalışmaktadır.

Latest posts by Gokben Utkun (see all)

Powered by Starbox

Hakkında Gokben Utkun

Gökben Utkun 1996 yılından bu yana farklı şirketlerde veritabanı ve veritabanı odaklı çözümler konusunda farklı görevlerde çalışmıştır. 2008 yılından bu yana Microsoft'da Uygulama Platformu Ailesinden (SQL Server, Biztalk, Development Tools) sorumlu ürün yöneticisi olarak çalışmaktadır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*


Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>