Rastgele Yazılar : 11g R2 RAC (ASM ) veritabanında control file çoklama
Rastgele Yazılar : Veri Tipleri ve Temel SQL Queryleri
Rastgele Yazılar : Oracle Enterprise Data Quality Kurulum ve Proje Oluştur...
Rastgele Yazılar : Datawarehouse Sistemlerinin Özellikleri
Rastgele Yazılar : Datawarehouse Bilişim Semineri | Sakarya Üniversitesi
Rastgele Yazılar : OBI 10g'de Secure Socket Layer (SSL)
Rastgele Yazılar : Oracle Veritabanı İpuçları
Rastgele Yazılar : Maximum Datafile Size Nasıl Hesaplanır
Rastgele Yazılar : ORACLE OBJECT TYPE
Rastgele Yazılar : UTL_SMTP kullanarak e-posta göndermek - ORA-24247'nın ...
Transformasyon Türleri;
Active Transformation: Aktif tranformanyon, kaynaktan gelen datanın hedefe aktarılırken data haciminin (kassedilen şey satır sayısının değişmesi) değiştiği transformlardır. Passive Transformation: Pasif transformasyon, datayı kaynaktan olduğu gibi alıp hedefe taşınmasının olduğu transformasyonlardır. Connected Transformation: ETL mappinglerinde diğer transformasyonlar yada doğrudan hedefe bağlı olan transformasyonlardır. Unconnected Transformation: ETL mappinglerinde diğer transformasyonlara bağlı olmayan transformasyonlardır. Diğer transformlar tarafından çağılırlar ve bu transformanyonlara veri aktarımı sağlarlar. Tranformasyonlar ;
Aggretor Transformation: Active ve Connected transformasyondur. Data üzerinde aritmatiksel işlemlerin (AVG,FIRST,COUNT,PERCENTILE,MAX,SUM,.. vs) yapıldığı tranformasyondur. Experession Transformasyon: Passive ve Connected transformansyondur. Transformasyon input veri satırları üzerinde işlem yapıp yeni port (kolonlar) elde etmek için kullanılır. Filter Transformasyon: Active ve Connected transformasyondur. Input verisi üzerinde belirtilen kritere göre filtreleme işlemi yapar. Joiner Transformasyon: Active ve Connected transformasyondur. İki farklı veri kaynağını joinlemek için kullanılır. Örneğin flat fileden gelen veri ile ilişkisel veritabanında gelen verinin joinlenmesi, iki flat fileden gelen verinin joinlenmesi yada xml den gelen veri ile veri tabanından gelen bir tablo yada viewin joinlenmesi gibi işlemler yapılır. Joinler; Normal, Master Outer, Detail Outer, Full Outer Lookup Transformasyon: Passive ve hem Connected hemde Unconnected transformasyondur. Connected ve Unconnected olmadı ETL mappinginin tasarımına bağlıdır. Target yada Source dan tablo, view yada herhangi bir synonym ile referans tablosu joini yapar. Connected ve Unconnected Lookup Transformasyonun arasındaki farklar; Connected lookup input verilerini mappingde direkt olarak alır, Unconnected lookup ise mappinge başka bir transformasyonda expressionda bir koşulla göre alır. Connected lookupda aynı inputtan birden fazla output veribiliyorken, Unconnected da ise bir inputa sadece bir output verir.
Connected lookup da kullanıcı tanımlı değerler kullanılıyorken, Unconnected da kullanılmaz. Normalizer Transformasyon: Active ve Connected transformasyondur. Genellikle COBOL veri kaynaklarında kullanılır. Tek bir satır veriden birden fazla satır veri elde etmek için kullanılır. Rank Transformasyon: Active ve Connected transformasyondur. Datanın rankının alınmasını sağlar. Örneğin, ürünler arasında en fazla satılan ilk ürünün bulunması işlemini yapılabilir. Router Transformasyon: Active ve Connected transformasyondur. Filter transformasyon ile benzerdir fakat, filter tranformasyonda filtre kriterine uyan veri output olarak verilirken, Routor tranformasyonda ise filtreye uymayan veride output olarak verilir. Yani veri üzerinde istenen kritere göre gruplama yapar. Gruplar: input, output (kriterlere göre gruplar), default Sequence Generator Transformasyon: Passive ve Connected transformasyondur. Unique primary key değerlerinin üretilmesi yada bir bir döngüde sıralı değerlerin üretilmesini sağlar. Stored Procedure Transformation: Passive, connected veya unconnected transformasyondur. Çok fazla zaman olan işlerin otomatize edilmesi ve ayrıca indekslerin drop edilmesi, yeniden rebult edilmesi, databasedeki boşluğun hesaplanması, hesaplamaların yapılması ve hataları debug etmede kullanılır. Bir stored procedure transformasyonu, implemente edilmeden önce işlemi yapacak procedure database derlenmelidir. Update Strategy Transformation: Active ve Connected tranformasyondur. Data meydana gelen değişikleri yada tarihsel derinliği koruyarak databasedeki hedef tabloyu update etmek için kullanılır. Kaynak datada olan değişiklilerin hedef tabloda nasıl yansıtılacağını senoryalanır. Sorter Transformation: Connected ve Active transformasyondur. Data üzerinde artan veya azalan sıralama yapmak için kullanılır. Distinct veya case sensetive olarak da sıralama yapabilir. XML Source Qualifier Transformation: Passive ve Connected transformasyondur. XML den veri okuması yapmak için kullanılır. External Procedure Transformation: Active Connected veya UnConnected transformasyondur. Bazı durumlarda yukarıdaki tranformasyonlardan farklı bir transformasyona ihtiyaç duyulabilir. DLL veya UNIX shared library kullanmak gerekebilir. Böyle durumlar external procedure transformation kullanılır.