Rastgele Yazılar : Trigger
Rastgele Yazılar : 11g R2 'ye Yükseltme (Upgrade) Uyumluluk Matriksi
Rastgele Yazılar : ORACLE - XML - 1
Rastgele Yazılar : UTL_SMTP kullanarak e-posta göndermek - ORA-24247'nın ...
Rastgele Yazılar : Bir ASM Ortamından Diğer ASM Ortamına Yedek Dosyaları N...
Rastgele Yazılar : Veri Madenciliği Nedir
Rastgele Yazılar : Oracle'da SQL Fonksiyonları
Rastgele Yazılar : PLSQL DE BİLİNEN CURSOR TİPLERİ VE KULLANIMI
Rastgele Yazılar : Oracle Veritabanına Arka Kapıdan Giriş
Rastgele Yazılar : Etl Programları
Bu makalemize datawarehouse sistemlerinin nasıl oluştuğunu ve özelliklerini incelemeye devam edeceğiz.
1. bölümü https://datawarehouse.gen.tr/Makale.aspx?ID=492&seo=-datawarehouse--sistemlerine-genel-bakis- buradan okuyabilirsiniz.
Yukardaki şeklimizde data warehouse sistemini oluşturan parçaları görüyoruz.Şimdi sırası ile bu yapbozu birleştiren parçaları inceleyeceğiz.
İlk parçamız subject-oriendted(konu odaklı ) sistem;
OLTP uygulamalarda dağınık olan veri setleri (özkaynaklar,hisseler,krediler,sigortalama , tasarruflar ) DW sistemlerinde birleşerek sadece finansal bilgi olarak görülmektedir.Böylece buradaki veri daha anlamlı ve kullanıma hazır olacaktır.
İkinci parçamız Integrated (entegre etmek);
Birçok organizasyonda verileri anlamlı hale getirmek zordur.Aşağıdaki şekilde verinin nasıl anlamlandırıldığı gösterilmiştir.Verinin OLTP sistemlere karşı bu hale gelmesi biraz külfetlide olsa, analizlerin sağlıklı yapılabilmesi için bu yapıyı oluşturulmak çok önemlidir.
Üçüncü olarak Time-Variant(zaman-değişken);
DW sistemlerinde tarihsel derinliği olan datalar tutulur.Kurulan yapıya göre , 0-10 yıllık veriler üzerinden analizler yapılabilir.Bu analizlerde geçmiş yıllara ait aylık,günlük hatta anlık raporlar alınabilir.Bu analiz ve raporlara göre geleceği tahmin etmemiz kolaylaşacaktır.
Ve son olarak Nonvolatile (kalıcılık);
DW sistemlerinde (tamamına yakın) güncelleme veya veri silme işlemi gerçekleşmez.Şekilde görüldüğü gibi veri Operasyonel sistemlerde güncellenir,silinir veya kayıt eklenir daha sonra DW sistemlerine yüklenir.Burdaki yükleme günlük,haftalık veya aylık olabilir.
Bunu daha iyi anlamak için aşağıdaki resme bakalım.Operasyonel sistemlerden gelen datalar DW ortamlarına yükleniyor.Daha sonra bu datalar’da güncelleme olduğunda DW sisteminde üzerine ekleyerek devam ediyor.DW sistemlerinden okuma yaparken bu dataları temizleyebilir veya arşivleyebiliriz bu tamamen bizim ihtiyacımıza göre şekillenir.
Not:DW sistemlerinde güncelleme çok farklı şekilllerde olabilir.Güncellenecek alan için ayrı bir kolon açma,o kolon üzerinde güncelleme geliştirme veya o kolondaki veriyi silip yenisi ekleme şeklinde.. Bu konuda görüş ayrılıkları olmakla beraber sizin için en uygun yapıyı kullanmanız gerekir.
Bu makalemizde DW mimarisinin 2.bölümünü tamamladık.3.bölümde görüşmek dileğiyle.