Rastgele Yazılar : Kullanıcı güvenliği ve yetkileri
Rastgele Yazılar : Oracle İnitial Parametreleri
Rastgele Yazılar : Automatic Workload Repository (AWR) Raporlarının Compar...
Rastgele Yazılar : Tüm Redolog Dosyalarının Kaybolması Durmunda Yapılabile...
Rastgele Yazılar : Oracle upgrade (from 10gR1 - 10gR2 to 11gR2)
Rastgele Yazılar : Physical Standby Database Üzerinde Switchover Operasyon...
Rastgele Yazılar : Java Nedir ?
Rastgele Yazılar : Neden ORM- Object Relatioanal Mapping- kullanayım ki?
Rastgele Yazılar : Veri Tipleri ve Temel SQL Queryleri
Rastgele Yazılar : PL/SQL Yazı Dizisi
Günümüzde veritabanları ile o kadar çok işlemler yapıyoruz, ama bunların hiç birisinin farkında değiliz. Örneğin; bir çok özel yada kamu kurumunda yaptığımız işlemlerin hemen hepsi bir veritabanda kayıt edilerek saklanmaktadır. Yapılan işlemler dijital ortamda saklanarak gerektiğinde milyonlarca kayıtlar arasından sadece bir kaç saniye içerisinde ekranlarımıza gelmektedir. Bu devasa veriler ile sürekli bir dijital ortamda saklamaktan ziyada bu verileri analiz edip, içerisindeki veriden anlamlı bilgiler çıkartabiliriz. Bu şekilde elimizdeki veriyi daha efektif bir şekilde kullanmış oluruz. Elde ettiğimiz anlamlı verileri bir şekilde çıktısını alıp ilgili kişilere ulaştırmamız gerekmektedir. Aksi halde o anlamlı bilgileri hazırlayanlardan başka bir kimsenin görmesi için en az hazırlayan kadar bir efor harcaması gerekmektedir. İşte bu gibi durumlarda bir kısa yolumuz bir raporlama aracı kullanmaktır. Bu yazımda java tabanlı olarak çalışan iReport ve bu raporlama aracının kullandığı JasperReports'u kısaca anlatacağım.
JasperReports, bir derleyici ve yorumlayıcıya benzer bir şekilde çalışır. Kullanıcı XML kodlarını ile birlikte rapor tasarımını yapar. XML kodları ile kullanıcı rapor içerisinde, metinlerini konumunu, görsel ögeleri, geometrik şekilleri, verinin nasıl alınacağını, ara toplamların nasıl olacağı … gibi herşeyi tanımlayabilir. Raporu oluşturmak için XML kodu içeren kaynak mutlaka derlenmelidir. XML kaynağının derlenmiş hali .jasper uzantılı bir dosya haline gelmektedir. Bir .jasper uzantı dosyayı kabaca rapor için kullanılacak herşeyin derlenmiş kaynağıdır. Jasper uzantılı dosyalara raporun taslaklarını dersek yanılmış olmayız.
Bu dosyadan rapor oluşturmak için bu rapor taslağını dolduracak veriye ihtiyacımız vardır. Veri kaynağımız iler jasper uzantılı rapor taslağını jasper reporlama motorunda çalıştırısak raporumuzun çıktısını alırız. Rapor çıktısı ise PDF, HTML, XML,XLS,CVS… gibi güncel olarak kullanılan doküman formatlarında olabilir.
iReport, JasperReports kütüphanelerini kullanarak görsel olarak rapor tasarlayan kullanıcılar ve program geliştiricilere rapor oluşturmalarında yardımcı olan javada yazılmış bir programdır. JasperReports, java ile program yazanlar için mevcut olan açık kaynak kodlu raporlama araçları (motoru) arasında en iyisidir. Fakat, ilk geliştiricisi olan Teodor Danciu tarafından geliştirilmiş JasperReports’un her zaman bir eksiği vardı. Bu eksiklik ise görsel olarak raporlama ortamının olmamasıydı. Teodor Danciu, JasperReports içerisinde rapor oluşturmak için kullanılacak olan bütün kodları yazmıştı. Projesi olan JasperReports ya bir java derleyicisi yada java program kodları içinde kullanılmaya elverişliydi. Böyle bir kullanım serneryosu ise java programcılığını ve raporun oluşturulacağı çıktı biçimi öğrenilmesi hatta kodlanmasını zorunlu kılmaktaydı. Rapor oluşturmak isteyen kullanıcılara kolaylık sağlamak için yeni bir fikir olarak iReport ortaya çıktı. Görsel olarak rapor tasarlama ortamı oluşturmak için geliştiricilerin katkılarıyla iReport geliştirme çalışmaları başladı. iReport zengin ve kullanımı çok basit arayüzü sayesinde (GUI), az bir zaman harcayarak iyi raporlar oluşturmanıza olanak sağlayan önemli fonksiyonları sunmaktadır. iReport karmaşık raporları hazırlamak için JasperReports kütüphanelerini bilmeyen ve XML sözdizimi yazmadan raporlama yapmak isteyenlere yardımcı olabilir. iReport ile çok karmaşık raporları bile üretirken çok az zaman harcanarak zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
iReport'un güçlü yanlarını söyle özetleyebiliriz;