Rastgele Yazılar : Unix sunucular arası şifresiz SSH bağlantısı
Rastgele Yazılar : Veri Kalitesi Soruları ?
Rastgele Yazılar : Oracle Data İntegrator Arayüz-3
Rastgele Yazılar : Unix Nedir?
Rastgele Yazılar : LOG_MINER Kurulumu, Konfigurasyonu ve Kullanımı ...
Rastgele Yazılar : Oracle BI ' da Variable Tanımlaması
Rastgele Yazılar : Add Months() Fonksiyonu
Rastgele Yazılar : RMAN ile Backup/Restore/Recover
Rastgele Yazılar : Database' in DBID ve DB_NAME Değerini Değiştirmek (dbne...
Rastgele Yazılar : Oracle Database 11g Bileşenleri Ve Mimarisi-1
ORACLE KURULUMU
Oracle veritabanının kurulumu ile yazılarımıza başlıyoruz. Yapılacak örnekler Oracle 10g üzerinde olacaktır ve Windows XP (32 bit) kullanılacaktır. OTN (Oracle Technology Network) adresinden Win32 Database'i indirelim. Java tabanlı olan Oracle Universal Installer (OUI) başlatılmadan önce, bölgesel dil ayarlarımızın İngilizce'de olduğundan emin olalım. Türkçe olarak ayarlı ise kurulum sırasında problem yaşayabilirsiniz. OUI çalıştırdıktan sonra Oracle kurulum dizinini seçiniz. Veritabanınız buraya kurulacaktır. Kurulum tipleri arasında Enterprise (bütün özellikleri), Standard (belirli bir kısmı kurulmaz) ve Personal (tek kullanıcı) vardır. Install dedikten sonra ilk önce yazılımı, ardından veritabanını kuracaktır. Yükleme tamamlandıktan sonra Exit diyerek OUI'dan çıkıyoruz.
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
Bir veritabanına ait ve depolanmış olan verileri sorgulamamıza yarayan gerece SQL denir. SQL sorguları (query) ile veritabanımızdan istenilen düzeyde ve şekilde verileri ekranımıza getirebiliriz. SQL sorgularının içinde bir takım kategoriler bulunmaktadır. DDL (Data Definition Language) ve DML (Data Manipulation Language) dediğimiz kategorilere göre ayrılabilirler.
DDL: Create, Drop, Alter, Truncate, Grant, Revoke, Audit vs.
DML: Select, Update, Insert, Delete, Merge vs.
DDL komutları veritabanının şeklini ve genel yapısını değiştirdikleri için kullanıldıkları anda commit edilirler ve schemaya bağlı her kullanıcı (session) için geçerli kılınır. Ancak DML komutları sadece veri ile ilgili olduğu için kullanıldıkları anda commit edilmezler.
SQL sorgusuna bir örnek vermek gerekirse;
SQL> select * from employees; --> Employees tablosundaki bütün sütünlara ait verileri ekranımıza getirir. Buradaki "*" bütün anlamına gelmektedir ve bütün sütünları temsil etmektedir. Kaç tane olursa olsun. Bir başka şekilde yazma yöntemi ise;
SQL> select e.* from employees e; --> Employees tablosuna "e" ismini taktık ve e'nin bütün sütünları getirmesi için yine "*" işaretini kullandık.
Select sorguları ile verileri görebilir ve sınırlandırmalarını yardımcı komutları ile gerçekleştirebiliriz. Ancak şu aşamada sadece verilerinin tümünü çekebilmeyi gösteriyor olacağım.
SQL> desc employees; --> Employees tablosunu desc eder yani açıklar.
Bugünkü konularımız bu kadardır. Bir sonraki yazıda Oracle veri tiplerini ve aritmetik operatörleri işleyeceğiz. Buraya kadar biraz hızlandırılmış geçtim, kafanıza takılan sorular olursa lütfen e-posta gönderiniz.